Vernissage 65 jaar Fakkeltheater is heerlijk weerzien van ware theaterlegendes

Schoon volk op de rode loper van de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Geportretteerden, familie, genodigden en prominenten kregen in primeur de 30 portretten te zien die n.a.v. de 65e verjaardag van het Fakkeltheater een tastbaar aandenken vormen aan de legendarische geschiedenis van dit heerlijke stadstheater.

Directeur Sam Verhoeven: “Ik ben oprecht blij en gelukkig. Het is weinig theaters gegeven om de gezegende leeftijd van 65 jaar te bereiken, want in een immer veranderend theaterlandschap is dat uniek. Omdat theater maken soms zo vluchtig kan zijn, omdat acteurs na hun laatste voorstelling de dag erna al beginnen aan de volgende, heb ik het idee opgevat om iets tastbaarder te organiseren in dit feestjaar. Jan Scheirs heeft 30 prachtige portretten gemaakt van 30 bijzondere mensen. Dertig namen, dertig gezichten, dertig verhalen. Allemaal op hun manier – groot of klein – verbonden aan het theater en ook aan het Fakkeltheater. Deze portretten eren niet enkel de geportretteerden, maar iedereen die de afgelopen 65 jaar iets betekend heeft voor ons theater.” De portretten krijgen een plek in de grote trappenhal van de Rode Zaal van het Fakkeltheater.

Op 5 oktober is deze portrettenexpositie officieel geopend in bijzijn van Paul Cordy, Antwerps districtsburgemeester, de geportretteerden en hun naasten, prominenten en pers. Zij kregen een voorsmaakje van de musical “Ganesha – Een perfecte god” die vanaf 15 oktober 2021 te zien is in de Rode Zaal met Goele De Raedt, Kirsten Cools, Pieter Van Keymeulen en Wanne Synnave. De expositie kan bezocht worden van maandag tot en met vrijdag tussen 11u en 17u. De toegang tot de Rode Zaal is gratis.

65 JAAR FAKKELTHEATER – 30 PORTRETTEN – 30 GEZICHTEN – 30 VERHALEN

In de grote traphal van de Rode Zaal van het Fakkeltheater zijn de volgende portretten te zien: Alice Toen, Johny Voners, Leah Thys, Janine Bischops, Carry Goossens, Anne Mie Gils, Ivo Pauwels, Paula Sleyp, Gerd De Ley, Lut Tomsin, Herbert Flack, Jenny Tanghe, Sven De Ridder, Marilou Mermans, Luc Caals, Daisy Thys, Hans Peter Janssens, Camilia Blereau, Door Van Boeckel, Martin Michel, Marleen Merckx, Lucas Van den Eynde, An Nelissen en Ron Cornet. Deze portretten worden vergezeld door 6 portretten van de ware Fakkeltheater-pioniers: Walter Groener, Georges Ledez, Bob Stijnen, Tony De Quinze, Jan Verbist en Leo Leemans.

DIRECTEUR SAM VERHOEVEN BLIKT TERUG OP 65 JAAR FAKKELTHEATER MET SPECIALE AANDACHT VOOR DE PIONIERS VAN HET THEATER

In 1956 richtte een groep jonge idealisten het Fakkeltheater op. In de beginjaren werd er voornamelijk literair cabaret gebracht, maar gaandeweg groeide het Fakkeltheater uit tot een kamertheater dat plaats bood aan sociaal geëngageerde stukken. De eerste belangrijke locatie voor het jonge Fakkeltheater bevond zich in de Mutsaertstraat. Dit zaaltje – door de medewerkers ‘de kleine Fakkel’ genoemd – barstte midden jaren ’70 uit zijn voegen en in 1974 werd een tweede theater geopend op de Meir: het Meirteater.

De locatie in de Mutsaertstraat bestaat niet meer, daar staan nu appartementen. En waar vroeger het Meirteater was, is nu de West-End schoenenwinkel. Dat deze locaties er niet meer zijn is jammer, maar in een tijdspanne van 65 jaar gebeurt en verandert er veel. Toen men het Meirteater in 1985 verliet, belandde het Fakkeltheater in het voormalige pand van ‘Den Burgerkring’ in de Hoogstraat. En kijk: na 36 jaar straalt deze Rode Zaal als nooit tevoren. Toen de Mutsaertstraat sloot, kwam men terecht in een pand in de Reyndersstraat, waar na de nodige verbouwings-miserie in 1991 alsnog de Zwarte Zaal de deuren opende. En ook deze locatie heeft na 30 jaar nog niks aan charme moeten inboeten.

Het Fakkeltheater heeft in de loop der tijd een aantal grondige identiteitscrisissen doorstaan. Toen halfweg de jaren ’90 de subsidiekraan werd dichtgedraaid, moest het theater zijn gezelschap ontbinden. Verschillende medewerkers moesten vertrekken. Er werd zelfs overwogen om de Rode Zaal te verkopen. En toch hadden de pioniers van toen, onder leiding van Walter Groener, Georges Ledez en Leo Leemans, nog het vuur om te blijven vechten voor hún Fakkeltheater. In 2001 had de nieuwe directie met Sam Verhoeven een plan. Zonder de hulp van Herman Van Hove en Jan Verbist zou dit plan nooit gelukt zijn en dankzij de loyaliteit en het vertrouwen van Walter mogen we gerust stellen dat dit theater er opnieuw staat.

Het Fakkeltheater van vroeger was een creatief huis, met een vast gezelschap, voorstellingen in eigen zalen en op reis, een vermaarde en creatieve decorploeg, kortom: een instituut. Het Fakkeltheater van vandaag is een partner geworden. Er worden nog eigen voorstellingen gemaakt, maar het Fakkeltheater is vooral een betrouwbare, professionele en creatieve partner geworden voor tientallen gezelschappen. Een theater zonder taboes, dat kansen wil bieden aan jong beginnend en oud(er) gevestigd. Jaarlijks spelen meer dan 550 voorstellingen in de zalen en mogen komen er meer dan 70.000 bezoekers langs. Die aantallen blijven jaar na jaar stijgen. De 65e verjaardag van dit theater is dan ook een prestatie van een grote ploeg samen. Mensen voor en achter de schermen, het publiek en de talloze vrijwilligers zorgen ervoor dat dit theater na 65 jaar nog lang niet op pensioen hoeft te gaan.

KUNSTSCHILDER JAN SCHEIRS

“Het is een ongelooflijke eer dat ik door mijn liefde voor theater deze tentoonstelling voor zo een icoon als het Fakkeltheater heb mogen maken.” “Sam Verhoeven en ik werkten eerder al samen rond de snelschetsen die ik maak van theaterproducties van bevriende acteurs en regisseurs. Tijdens die voorstellingen schets ik een paar snelle lijnen en probeer het momentum van de scène te vangen in een sfeer die sterk doet denken aan de tekeningen van mijn grote voorbeeld Rik Wouters.

Toen Sam en ik een manier bespraken om onze verdere samenwerking te concretiseren, liet ik hem een portret zien van Toots Thielemans en van acteur Daan Hugaert. En toen kreeg Sam een fantastische idee: “Zou jij het zien zitten om 30 portretten te maken gerelateerd aan 65 jaar Fakkeltheater?” Een geschenk werd in mijn schoot geworpen. Al jaren wil ik eens uitsluitend een portretten tentoonstelling maken. Ik begon al als 12-jarige met portretten en ik wist toen al dat dit mijn dada was. Uiteraard is het een moeilijke uitdaging, want de lat ligt hoog.

Acteurs zijn herkenbaar en gekend. Dus je moet er boenk op zitten. Ik vind het echt ontzettend spannend hoe het publiek en de geportretteerden op de tekeningen en de olieverfschilderijen zal reageren. Het is een ongelooflijke eer dat ik door mijn liefde voor theater deze tentoonstelling voor zo een icoon als het Fakkeltheater heb mogen maken. Bedankt Sam en het hele team en alle mensen die ik heb mogen portretteren.”

TOER – EXPOSITIE 65 JAAR FAKKELTHEATER

30 namen
30 gezichten
30 verhalen

Naar aanleiding van de 65e verjaardag van het Fakkeltheater maakte kunstenaar Jan Scheirs 30 unieke portretten van bekende en minder bekende artiesten die veel betekenen voor het Fakkeltheater. De portretten hangen tot 31 januari 2022 in de traphal van de Rode Zaal.

Kunstenaar Jan Scheirs en directeur Sam Verhoeven geven op 10 november 2021 om 15u00 een exclusieve begeleide toer. Zij geven tekst en uitleg bij de 30 portretten. Het publiek ontvangt tevens een souvenirbrochure en een glaasje bubbels. Tickets kosten € 10,00 (inclusief boekje en glaasje) en zijn te verkrijgbaar via: www.fakkeltheater.be.

Foto’s: Wendy de Noier