Unidamu
Stel je voor dat op een dag alle muziek uit de wereld zou verdwijnen. Het is de harde realiteit in de nieuwste Ketnet Musical. Gelukkig is er nog één plaats waar er gezongen en gedanst mag worden: Unidamu. De kleine Max komt terecht in dit wondere ‘Universum voor Dans en Muziek’ en wil koste wat het kost de muziek opnieuw naar de gewone wereld krijgen.
Muziek en dans als wapen tegen pesten
Enkel kinderen die gepest worden in deze harde gewone wereld komen op Unidamu terecht. Hier wordt er elke dag gefeest en is er geen plaats voor pestkoppen. Met dit verhaal slaat Ketnet Musical duidelijk een andere weg in dan voorheen. Het is een mooi pleidooi tegen pesten, waarin getoond wordt dat het ook anders kan. Op deze manier krijgt het geheel meer diepgang en dat is mooi.
De kracht van deze voorstelling schuilt vooral in de groepsdynamiek. Tijdens elk groepsnummer spat de energie gewoon van het podium af
Het eerlijke spel van de cast zet deze boodschap zeker nog extra kracht bij. Junes Callaert is een zeer aandoenlijke Max; schattig en breekbaar, maar ook stoer wanneer hij zijn beste dansmoves bovenhaalt. Zijn boer Floris wordt gespeeld door Aaron Van Goethem. Hun band is mooi en oprecht. Merel Wagner speelt Sterre, het vriendinnetje van Max, en verovert met haar hoge stemmetje en plotse, schelle lachjes de harten van de toeschouwers. Caitlin Lauwers is de leergierige boekenwurm Fien. Altijd -en volgens sommige personages overdreven- enthousiast en positief. En net dat is zo leuk aan haar rol. Van harde pestkoppen tot goede vrienden van de twee broers, Mats Proost (Niels) en Chloé Van Reeth (Amy) laten beide facetten van hun personage overtuigd naar voren komen.
Puike acteerprestaties dus, maar de kracht van deze voorstelling schuilt vooral in de groepsdynamiek. Tijdens elk groepsnummer spat de energie gewoon van het podium af. Alle 24 geven ze dan het beste van zichzelf. Of alle 26. Want ook dit jaar doen er weer volwassenen mee. Herman Verbruggen is de koning van Unidamu. Een geslaagd musicaldebuut. Ketnet-wrapster Sien Wynants neemt de rol van juffrouw Monica, alias ‘het grijs Moniqueske’, voor haar rekening. Beide zijn nogal stuntelige rollen, die ze zich volledig eigen hebben gemaakt. Herman zingt en danst mee met de kinderen op Unidamu en ondanks het feit dat hij geen zanger noch danser is, weet hij zich erg mooi overeind te houden tussen al dat jong talent. Grijze muis Monica blijkt uiteindelijk een belangrijke taak te hebben en dat maakt van haar plots een zelfzekere vrouw. Een evolutie die Sien mooi neerzet.
Unidamu is een kleurrijke, energieke musical die barst van het jong talent en een mooie boodschap uitdraagt
Naast liedjes uit het Junior Songfestival verleden, wordt nu ook voor het eerst geput uit de volledige Ketnet- en Studio 100-geschiedenis. Zo kan je meezingen met liedjes van onder andere Samson en Gert, Piet Piraat en Spring. De cast beweegt zich in een vrij minimalistisch, doch functioneel decor. Twee lichtgevende, van kleur veranderende trappen zorgen voor sfeer. Al mocht hier, vooral tijdens de groepsnummers, zeker nog meer gebruik van worden gemaakt. Ook aan het visuele aspect wordt gedacht. Zo geven fluorescerende kledij en lichtgevende staven net dat tikkeltje meer aan enkele choreografieën, die overigens steeds mooi gelijk worden gedanst.
Unidamu is een kleurrijke, energieke musical die barst van het jong talent en een mooie boodschap uitdraagt. Ketnet Musical: Unidamu is nog te zien in Gent, Hasselt en Antwerpen. Meer informatie en tickets vind je op www.ketnetmusical.be.
Door Tatiana van den Branden
Foto’s: Wendy de Noier