Tracing Thomas

Donkere gangen, vreemde figuren en een donker fort. Deze elementen vormen samen het decor van de bloedstollende zoektocht naar de scholier Thomas. Waar het verhaal bij normaal theater voor je ogen afspeelt moeten bij het interactieve toneelstuk Tracing Thomas, de handen uit de mouwen gestoken worden om zelf het mysterie op te lossen.

Ontsnappen aan dagelijkse sleur

Fort 1881 vormt het decor van een politie onderzoek naar de vermissing van Thomas, die tijdens een schoolreisje naar het fort verdwenen is in de donkere gangen. In een 2,5 uur durende bloedstollende zoektocht moet je als publiek, samen met een rechercheur, zelf het onderzoek tot een juist einde te brengen. Producenten Danny van Zuijlen en Marijke van der Molen hebben een omgeving gecreëerd waarin alles mogelijk is.

De bijzondere setting van het fort zorgt voor de spannende achtergrond, maar komt ook met hindernissen. Niet altijd zijn stukken altijd even begaanbaar wat er voor zorgt dat het niet een geschikte ervaring is voor iedereen. Wel geven de donkere kamers, stoffige documenten kasten, en verlaten gangen een adrenaline kick voor iedereen die even aan de dagelijkse sleur wilt ontsnappen.

Het missen van dit onderzoek is een echte misdaad

In het onderzoek lopen de verdachten rond door het fort. Deze kunnen ondervraagt worden over de vermissing, maar ook over andere persoonlijke zaken. De acteurs die deze verdachte spelen creëren een realistische ervaring voor alle deelnemers. Om het zo echt mogelijk te maken zijn de acteurs ook niet altijd even vriendelijk. Hoewel sommige dit als extreem kunnen ervaren, voegt het een nieuwe, ongekende, dimensie toe aan het onderzoek. Het enige minpunt aan deze interactieve voorstelling is dat het eenmalige ervaring is.

Tracing Thomas is exclusief – open eind – te zien in Fort 1881 bij Hoek van Holland. Het missen van dit onderzoek is een echte misdaad. Kaartjes zijn te koop via www.tracingthomas.nl.

Door Thimo Meuldijk

Foto’s: Productie Tracing thomas