Steven Colombeen

De Belgische musicals die 100 voorstellingen bereiken zijn de laatste jaren op één hand te tellen. Waarschijnlijk heb je zelfs nog enkele vingers op overschot. Daar komt op 5 januari nog eentje bij. Geen Vlaamse productie deze keer maar een coproductie van enkele Franstalige theaters. Hun versie van Cabaret speelt ne twee succesvolle tournées over 3 jaar tijd de 100ste te Luik. In deze show zitten ook enkele Vlamingen. Steve Beirnaert zette de rol van Emcee neer tijdens de eerste tour maar moest, Hakuna Matata, deze keer de eer aan Antoine Guillaume laten. Steven Colombeen is er echter van in het begin bij. Musical Vibes stelde hem enkele vragen over Cabaret.

Brandend actueel

Waarover gaat Cabaret en wat is de onderliggende boodschap?

Cabaret schetst de sfeer van het pré-oorlogse Berlijn. De Kit Kat Klub, geleid door hun Emcee en hun leadzangeres Sally Bowles, zorgt voor het ’lichte’ vertier in hun achterbuurt-Cabaret. Clifford Bradshaw, een jonge Amerikaanse schrijver stort zich in het Berlijnse nachtleven en vindt zo Sally Bowles. Ze wonen binnen de kortste keren samen in het pension van Frau Schneider; een oudere dame, die vaker en vaker het gezelschap opzoekt van Herr Schultz, een lieve fruitverkoper die Frau Schneider adoreert. De twee koppels vonden het geluk bij elkaar, en Frau Schneider en Herr Schultz beslissen zelfs om te gaan trouwen. Alles lijkt goed te gaan tot op het verlovingsfeest Ernst Ludwig, Duitse vriend van beider koppels, met een hakenkruis op zijn arm aan Frau Schneider duidelijk maakt dat haar huwelijk met de joodse Herr Schultz geen goed idee is. Hij dreigt zelfs om haar pension te sluiten. De sfeer wordt steeds grimmiger en grimmiger en dringt ook meer en meer binnen in het Cabaret van de Kit Kat Klub. De verdeeldheid en haat in Duitsland zorgt ervoor dat ook beide koppels niet meer met elkaar om kunnen gaan en iedereen verder zijn eigen pad gaat.

In mijn ogen waarschuwt het verhaal van Cabaret de toeschouwers om de heersende politiek kritisch te blijven bekijken en om niet mee te gaan in blinde angst of haat tegen bevolkingsgroepen of mensen die anders zijn. Cabaret roept op tot verdraagzaamheid en begrip voor mensen die hun leven wat anders leven dan wat als doorsnee geldt. Een boodschap die, jammer genoeg, nog steeds brandend actueel is. 

Wat is jouw rol?

Ik mag een van de KitKat boys spelen, een douanier en Rudi, een Duitse marinier.

In mijn ogen waarschuwt het verhaal van Cabaret de toeschouwers om de heersende politiek kritisch te blijven bekijken en om niet mee te gaan in blinde angst of haat

Antoine Guillaume neemt de rol van Emcee over van Steve Beirnaert. Waar liggen de verschillen?

Antoine en Steve zijn best verschillende mensen die de rol ook met hun eigenheid invullen. Daardoor krijgt de rol een andere kleur. Het gaat hier niet om zwart en wit maar om donkerblauw of een iets lichter blauw. Het is dus moeilijk om de verschillen met de vinger te duiden. Het gaat om kleine dingetjes. Een ander grapje, een knipoog op een ander moment, vocaal andere keuzes maken, enz. Veel kleine dingetjes die van dezelfde rol een ander personage maken. Heel fijn om te zien. 

Hoe zwaar en/of leuk is zo’n internationale tour?

We hebben een topgroep, wat deze tour heerlijk maakte. Je kan/mag ook andere steden ontdekken als je overdag vrij bent. Dat is fijn voor mij, want ik hou ontzettend van reizen. Wat het zwaar maakt zijn de reistrajecten om in het theater te komen op dezelfde dag waarop je ‘s middags nog repeteert en ‘s avonds een voorstelling speelt. De zwaarste dag duurde van 4u30 tot 23u. Dat blijft wel even in je kleren steken. Maar als je weer op de bühne staat vergeet je dat weer snel. 

Ik ben trots op de geweldige groep mensen die dit waardevolle verhaal zo passioneel vertellen, voor, achter, op of naast de schermen

Gaat de 100ste iets speciaals zijn voor jullie?

Het is meteen ook de laatste voorstelling van deze speelperiode. Dus dat is uiteraard bijzonder. Zeker na zo een intense tour waar je samen alles (be)leeft. Ik ga deze gekke bende missen! Deze 100e is ook een trots moment. Trots op de geweldige groep mensen die dit waardevolle verhaal zo passioneel vertellen, voor, achter, op of naast de schermen.  En trots op de producenten die het aandurfden om dit avontuur te starten in Franstalig België, waar musical nog in de kinderschoenen staat. 

Waarom is deze Cabaret een aanrader?

Onze Cabaret is zeer puur. Geen enorme decors, geen duizend kostuumwissels. De kracht komt uit de vertolkers, muzikanten, techniekers en creatives die samen heerlijke muziek en een prachtverhaal brengen.

Cabaret speelt nog van 31 december tot en met 5 januari in het Théâtre de Liège. Meer informatie vind je op www.theatrelepublic.be en tickets op theatredeliege.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier