Soldaat van Oranje 12 ½ jaar
Op 30 oktober 2010 ging Soldaat van Oranje, onder toeziend oog van prinses Beatrix en prinses Irene, in première. Nederland maakte kennis met een nieuwe manier van theater en liet zich verbazen door het spektakel voor hun ogen. Het plan leek van tevoren ietwat bizar, maar bleek een waar succes. Na 12 ½ jaar blijft Soldaat van Oranje een groot succes. Op 30 april 2023 vieren zij hun koperen jubileum met maar liefst 3244 gespeelde voorstellingen.
Soldaat van Oranje gaat over de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema die met zijn vrienden een onbezorgd studentenleven wil leiden. Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, realiseren ze zich dat niets meer hetzelfde is. Vriendschappen vallen uit elkaar door politieke voorkeur en geloof. Wie vecht er voor het Vaderland, wie kiest er voor de vijand en wie besluit de ontwikkelingen te negeren en zich te focussen op studeren? Een verhaal over vriendschap, liefde, oorlog en heldhaftigheid.
Erik Hazelhoff Roelfzema heeft dit waargebeurde verhaal over zijn belevenissen in de oorlog opgeschreven in het boek: “Het hol van de ratelslang”, dat in 1970 verscheen. Helaas verkocht dit boek nauwelijks. Na ongeveer een jaar werd een herziene versie van het boek onder de naam Soldaat van Oranje uitgegeven met een voorwoord van prins Bernhard en werd het alsnog een bestseller. De musical brengt dit bestselling waargebeurde verhaal naar misschien wel het bijzonderste theater van Nederland.
Theater Hangaar, een tot theater omgebouwd vliegtuighangar, staat op een voormalig militair vliegveld Valkenburg in Katwijk. De weg ernaartoe is dan ook niet voor mooie toeristische kiekjes, maar heeft iets weg van een industrieterrein. Toch past de omgeving goed bij de sfeer van de musical en hier is dan ook goed over nagedacht. In 2008 was de producent van de musical namelijk op zoek naar een plek waar ze zo lang konden spelen als ze wilden. Het idee van een nieuw theater op locatie was al snel ontstaan en een oude kazerne of vliegtuighangar paste goed bij het verhaal.
Om de ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken werd er een constructie bedacht waarbij de zaal draaide en het decor in een cirkel eromheen gebouwd werd. Een techniek die wel al eerder gedaan was, maar nog nooit op deze schaal. Gelukkig voor Nederland ging alles goed en kunnen we al 12 ½ jaar genieten van dit stukje prachtige techniek.
12 ½ jaar geleden speelde Matteo van der Grijn als eerste de rol van Erik. Regisseur Theu Boermans had precies Matteo voor ogen als hij dacht aan Erik. Inmiddels zijn er al 23 casts geweest, waarbij 16 Eriks dit prachtige verhaal mochten spelen. Sommige Eriks kwamen nog een keer terug, zoals Jonathan Demoor. Voor dit jubileum was de oranje loper gevuld met zo’n 140 oud-castleden. Helaas was Matteo van der Grijn zelf niet aanwezig.
Voor de jubileumshow begon, trapte Fred Boot af met een welkomspeech. Vanwege het succes van Soldaat van Oranje ontving investeerder Alex Mulder tijdens de speech de musical award ‘Allerbeste Musical Allertijden’, waarna Boot een grapje maakte over dat de musical award blijkbaar goed in de toekomst kon kijken. Boot sloot zijn speech af met de woorden: “En nu gaan we lekker nog een keer Soldaat kijken”, waarna het publiek de zaal in mocht. De eer aan Alexander Schuitema om de rol van Erik Hazelhoff te spelen. Niet makkelijk met allemaal oude-castleden in de zaal. Hoewel aan Alexander niks te merken is, want hij speelt het met volle overtuiging.
Na het welverdiende slotapplaus woof Alexander het publiek weer te gaan zitten. Hierna verscheen Milan Sekeris, de alternate Erik, ten tonele en werd opnieuw het nummer ‘Als wij niets doen’ ingezet. Als een flashmob sloten één voor één alle oud-castleden aan tot in één keer een aantal rijen tegelijkertijd opstonden en naar voren liepen. Gezamenlijk zongen ze de zaal toe. Een waar kippenvel moment! Niet veel mensen hielden het droog.
.
Na 12 ½ jaar laat Soldaat van Oranje zien dat het een musical is die nog steeds succesvol kan zijn en hopelijk nog lang kan blijven.
Door Bellise von Raesfeld Meijer
Foto’s: Bellise von Raesfeld Meijer