Sneeuwwitje het sprookjesballet

Prima Donna Events is een nieuwe producent waarvan het doel is kwaliteitsvolle balletproducties in België te kunnen brengen. Helemaal uit het niets komen ze echter niet, met jarenlange ervaring binnen en steun van Music Hall, kunnen Amelie Allaert en Cas Casier met kennis van zaken bouwen aan een balletrepertoire. Vorig jaar trok Het Zwanenmeer al meer dan 13.000 toeschouwers en omdat je als producent zelf je publiek moet vernieuwen, komen ze dit jaar met Sneeuwwitje, het sprookjesballet. Een nieuw concept dat de bedoeling heeft om kinderen vanaf drie jaar zin te doen krijgen om op z’n minst naar ballet te komen kijken. Een goedgevulde Stadsschouwburg van Antwerpen bewijst dat er zeker en vast plaats is voor dit concept!

Concept met veel potentieel

Dat concept is eigenlijk zeer eenvoudig: we vereenvoudigen de balletvoorstelling, we knippen ze in stukken en laten een verteller elk stukje kaderen. De kinderen in de zaal laten het zich wel gevallen. Al duurt het nog te lang. Na de pauze (wat meestal ook geen goede zaak is voor een kindervoorstelling) is de concentratie bij het jonge volkje duidelijk minder. De show duurt dan ook een stuk langer dan aangekondigd, dus er zal ongetwijfeld nog aan gesleuteld worden. De eerste delen hangt het publiek aan de lippen van verteller Jeremy Vandoorne die het dan ook op kindermaat brengt!

Hoofdrolspelers zoals Sneeuwwitje en de boze Koningin hebben een heel goede uitgesproken coup de pied

De verleiding om voor een kindervoorstelling minder goede dansers te gebruiken zal zeker bestaan, maar daar is er hier geen sprake van. Globaal zit de techniek van de voeten correct. Hoofdrolspelers zoals Sneeuwwitje en de boze Koningin hebben een heel goede uitgesproken coup de pied. Het corps de ballet zou meer gerepeteerd moeten worden, want verschillende stukken zijn onduidelijk, zelfs voor de dansers en niet gelijk. Ballettechniek van het corps was gemiddeld. Meer afwerking van de armen en de expressie had de choreografie meer tot zijn recht laten komen. De vereenvoudiging van de choreografie zelf is voor de dansers waarschijnlijk een aanpassing, maar voor het jonge publiek is dat een goede zet, zo zijn de bewegingen en het verhaal erachter sneller te begrijpen.

De prins danst een sterke solo, maar over het algemeen hebben de jongens een zwakkere rol. De liften worden altijd correct uitgevoerd. Het tweede deel mist voornamelijk meer repetitie wat duidelijk opvalt in de afwerking. De dwergen zijn heel aangenaam om naar te kijken, hun verschillende persoonlijkheden worden goed en grappig uitgebeeld! De presentatie aan Sneeuwwitje van elke dwerg is te langdradig. Tijdens het derde deel valt het op dat de dansers en danseressen problemen hebben in de pirouette en het balans houden erna en ook in het algemeen de sprongen zoals grand jeté (en manèges vooral) mogen hoger gesprongen zijn. Het leek een beetje naarmate het einde dat ze geen energie meer hadden om te springen. Ook de belichting, decors en kostuums zijn mooi gemaakt. Alles oogt heel vertrouwd wat zeker een meerwaarde brengt. Enkel de spiegel is niet altijd even vlotjes in beeld gebracht. De muziek door het live symfonisch orkest is vlekkeloos en geeft toch maar weer een extraatje aan de voorstelling.

Ideaal idee om van jongs af aan kinderen naar ballet te krijgen

Sneeuwwitje het sprookjesballet is een voorstelling met enorm veel potentieel. Ideaal idee om van jongs af aan kinderen naar ballet te krijgen, maar het concept moet strakker afgewerkt worden. Betere timing en meer repetitie voor de dansers en dan gaat dit er staan als een huis met de vraag naar een volgende titel!

Sneeuwwitje speelt nog op 26 en 27 december in de Capitole te Gent. Meer informatie & tickets vind je op www.primadonnaevents.be.

Door Patrick Defort & Lena Van Hout

Foto’s: Ymke Dirikx