Richard Spijkers
Een grote musical produceren in Coronatijd; er zijn producenten die het gewoon aandurven. Met Hugo de Groot de Musical, gepland van 4 tot en met 20 juni 2020 in Gorinchem, wilt Goedemorgen Theaterproducties, in samenwerking met de gemeente, haar bezoekers het verhaal van de man achter zijn wijsheid en boeken vertellen. Met Lars Mak als Hugo de Groot, Linda Verstraten als Elsje van Houweningen, Richard Spijkers als Johan van Oldenbarnevelt, ZoÏ Duister als Maria van Reigersberg en Joost Claes als Maurits van Oranje staat er een uitermate geschikte cast op de planken.
Het verhaal van Hugo de Groot is in een modern jasje gestoken, zonder het verleden en de tijd van toen teniet te doen. De muziek is een afwisselende combinatie tussen harde rock met gillende gitaren, prachtige musicalballads en ouderwetse tonen, net als de kostuums. Regisseur Fons van Rongen wilt het verhaal achter de historische figuren vertellen. De man achter Hugo de Groot van wie veel mensen enkel weten dat hij 400 jaar geleden in een boekenkist wist te ontsnappen uit Slot Loevestein. Maar het gaat ook over de vrouwen, de drijvende krachten zonder wie het ontsnappen niet gelukt zou zijn, en over Maurits van Oranje die verscheurd wordt met een dilemma.
Wij spraken met Richard Spijkers die de rol Johan van Oldenbarnevelt vertolkt.
Theater is een heel breed, enorm gemist begrip!
Wat een prachtige rol mag u vertolken!
Ja zeker, ik heb echt mazzel. Sowieso omdat het een nieuwe productie is; nieuwe muziek, nieuwe verhaallijn met slim gemaakte keuzes. Als fervent liefhebber van de Nederlandse taal vind ik het heel prettig geschreven. Er staan ook goede quotes in van Hugo de Groot en het taalgebruik is erg toegankelijk. Er is goed nagedacht over hoe deze musical zijn klank krijgt.
Wat neemt u mee in de rol?
Haha, ik ben die ouwe die dood gaat! Maar er wordt in de show een terechte vraag gesteld, en dat is wellicht ook een favoriet stukje; wat laat ik na? Ik denk dat dat wel de quote is om over na te denken. Wat laat ik, Richard Spijkers, eigenlijk na en waar wil ik mijn stempel op gedrukt hebben? Behalve op mijn dochter en dergelijke. Waar doe je het werkelijk voor? Vroeger ging ik voor het applaus na een voorstelling, nu kan ik mij echt in een rol vastbijten en vind ik het prettig in mezelf te vinden hoe ik een rol wil spelen. Het applaus is nu minder belangrijk. Misschien is dat ook deel van een stukje ouder worden, haha. Ik speel natuurlijk Johan van Oldenbarnevelt, een heel gepassioneerde man. Dat moet ik echt meenemen in de rol. Hij was echt een soort premier van Holland, samen met Hugo de Groot een belangrijk man. Ik stond als zijn advocaat voor vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en mensen mochten zelf denken. Dat was in die tijd enorm vooruitstrevend. Want als je mensen laat nadenken, net zoals nu met corona, zijn 17 miljoen Nederlanders met een mening en dat vraagt heel wat van de maatschappij. Dan is het nog de vraag of die maatschappij eraan toe is, en soms denk ik weleens van niet, maar dat laat ik aan mensen zelf. Maar als Johan van Oldenbarnevelt wel.
De muziek is zo prachtig gecomponeerd! Hele mooie meerstemmigheid en diverse klanken, van rock naar ballads
Hoe denkt u dat Johan van Oldenbarnevelt zich in deze tijd geroerd? Met alle demonstraties en de vele discussies die er zijn?
Hij was in zijn tijd erg vooruitstrevend, hij zou nu het demonstratierecht toejuichen en omarmen. In die tijd was alles toch wel wat rechtlijniger en werden wetten weleens ‘uitgezet’ om het volk, dat vaak niet gestudeerd had, rustig te houden. Maar er werden toch wel veel dingen bepaald van bovenaf. Ik denk, met het karakter wat hij had en zo gepassioneerd als hij was, dat hij zeker activistische kenmerken moet hebben gehad maar wel met de context van toen. Het is bijna niet om te buigen naar het nu. De ideeën zijn wel te vertalen, maar aan de wetgeving van toen hield men zich echt. Voor die tijd was hij een geleerd, activistisch man die durfde. In deze tijd zou hij wel gewild hebben dat mensen lezen, studeren, zich verdiepen en zich een mening vormen. Luister je naar een pastoor die een Bijbeltekst opleest of ga je zelf voelen en kijken naar de vonk in jezelf? Dat zou hij wellicht ook nu doen.
Wat wilt u het publiek nog meegeven?
De muziek is zo prachtig gecomponeerd! Hele mooie meerstemmigheid en diverse klanken, van rock naar ballads. Het is een in elkaar overlopende keuze van pop, rock naar musical. Het is een nieuw geschreven stuk dus origineel waarbij je een stukje geschiedenisles krijgt. Maar soms stapt Elsje van Houwelingen zomaar even uit het verhaal en vertelt over wat er gebeurt, en stapt weer naar binnen. Ik vind die vorm zelf heel prettig. Theater is een heel breed, enorm gemist begrip!
Hugo de Groot de musical is vanaf 4 juni exclusief te zien in Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem. Tickets & info via www.goedemorgentheaterproducties.nl.
Door Annemarijn Clement
Foto’s: Wendy de Noier