Première Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Gisteravond beleefde de Nederlandse versie van het toneelstuk ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ haar première in het MartiniPlaza in Groningen met in de hoofdrol Mattias van de Vijver (Christoper Boone) in een regie van Pieter Kramer.

Een geheel nieuwe versie, gebaseerd op het beroemde boek van Mark Haddon over de 15-jarige Christopher die leeft met een vorm van autisme. Voorafgaand aan de voorstelling opende Aaltje van Zweden de bijzondere foyer-expositie. De tentoonstelling is onderdeel van een verdiepingsprogramma waarmee de Theateralliantie het maatschappelijk onderwerp Autisme Spectrum Stoornis (ASS) bij een breed publiek onder de aandacht wil brengen.

Het wonderbaarlijk voorval met de hond in de nacht

De voorstelling vertelt het verhaal van Christopher, een jongen van 15 jaar, 3 maanden en 2 dagen, die met een vorm van autisme leeft. Christopher houdt van wiskunde, van lijstjes en patronen en houdt meer van honden dan van mensen. Dus als Christopher de vermoorde hond van zijn buurvrouw in de tuin aantreft kan hij niet anders dan op onderzoek uitgaan om de dader te achterhalen. Zo ontstaat een wonderbaarlijke zoektocht waarbij Christopher zichzelf keer op keer weer moet zien te overwinnen.

Naast Mattias van de Vijver in de rol van Christopher Boone zijn verder in de voorstelling te zien; Claire Bender (Yvon), Mark Kraan (Ed Boone), Debbie Korper (Mrs. Alexander), Astrid van Eck (Judy Boone), Urmie Plein (Eileen Shears), Vincent Linthorst (Roger Shears) en Rogier Philipoom (Boa).

Het verdiepingsprogramma

Om een maatschappelijk onderwerp zoals het Autisme Spectrum Stoornis (ASS) bij een breed publiek onder de aandachtte brengen en hier meer over te vertellen is de Theateralliantie een samenwerking aangegaan met de Stichting Papageno, Doclines en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Gezamenlijk is het verdiepingsprogramma ontwikkeld die de bezoeker van de voorstelling meer informatie geeft over ASS. Dit programma bestaat uit verschillende onderdelen. Zo verzorgen vrijwel in elke stad de muziekdocenten van Stichting Papageno, opgericht door Jaap en Aaltje van Zweden, een inleiding. Daarnaast worden de schilderijen van een creatieve groep kunstenaars uit het Papageno huis geëxposeerd.

Deze werken zijn geïnspireerd op de voorstelling. In samenwerking met Doclines, onder leiding van Monique Nolte (maker van o.a. ‘Het beste voor Kees’, de beroemde documentaire over Kees Momma) zijn een vijftal korte documentaires gemaakt over de totstandkoming van ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’. Deze docu’s zijn ook op de tentoonstelling te bekijken. Vrijwilligers van de NVA, die de belangen behartigt van mensen met autisme en hun naasten zijn elke avond voor de voorstelling als aanspreekpunt aanwezig bij de tentoonstelling. De foyer-expositie reist met de voorstelling mee op een tournee langs 16 Nederlandse theaters.

Voor meer informatie en het speelschema kijk op www.hondindenacht.nl.