Onze Jordaan

Onze Jordaan is een nieuwe, originele Nederlandse musical, brengt het kleurrijke en nostalgische leven in de Jordaan tot leven. Met een mix van humor, ontroering, muziek en persoonlijke verhalen neemt de voorstelling je mee op een reis door de tijd, waarin liefde, verlies en saamhorigheid centraal staan.

Met een lach en een traan is het genieten van Onze Jordaan

Onze Jordaan vertelt de geschiedenis van de Amsterdamse Jordaan, van de bevrijding in 1945 tot het heden, door de ogen van Greet Bos. Het verhaal begint op 7 mei 1945, wanneer Greet’s man Jopie tijdens de feestvreugde dodelijk wordt getroffen door Duitse schoten. Dit tragische moment vormt het begin van een raamvertelling door de 80-jarige Greet. Terwijl ze zich voorbereidt om haar verjaardag te vieren, blikt ze terug op haar leven als alleenstaande moeder van Loes en Jan, haar ervaringen in de Jordaan, en de saamhorigheid onder de buurtbewoners, versterkt door het koor dat haar man oprichtte. De voorstelling toont ook de transformatie van de wijk: van de armoede en het verval in de jaren ’80 en ’90, tot de gentrificatie door yuppen en studenten, die weliswaar de wijk hebben gered van nieuwbouw, maar daarmee ook het unieke karakter van de Jordaan hebben veranderd.

Onze Jordaan is een musical met een hart, die het publiek zowel laat lachen als ontroeren

De voorstelling vangt aan met een interessante, door een van de spelers geïntroduceerde monoloog over de samenstelling van de musical, waaronder over de achtergrond van de spelers, de maakbare accenten, het decor en hoe dit allen samenvalt. Het wordt op een betrokken en persoonlijke manier verteld. De toon is gezet: de maakbare Jordaan, waar iedereen zijn eigen weg zoekt. De overgangen tussen de scènes verlopen niet altijd soepel, maar passen juist in de sfeer van een Jordaan ‘onder constructie’. Het ensemble verricht zelf de decorwisselingen, ondersteund door licht dat de sfeer prachtig weet neer te zetten.

Het decor geeft een authentiek doorkijkje in het leven van de Jordanezen en past perfect bij de tijdsperiode en cultuur. Achter het podium, boven de vloer, bevindt zich het live-orkest, dat de voorstelling naar een hoger niveau tilt. De muziek, een mix van klassieke en moderne invloeden, is soms vrolijk en soms melancholisch. De zang is een fijne afwisseling van bekende klassiekers, opera en vertellende zang. Het ensemble zorgt voor prachtige samenzang, maar het zijn vooral de solisten die het publiek weten te raken met hun krachtige vertolkingen. Soms zijn de teksten, vooral bij specifieke Jordaanse uitspraken, moeilijk verstaanbaar. Toch blijft de muzikale uitvoering indrukwekkend. De geest van de voorstelling wordt samengevat in de boodschap: “Wat er ook gebeurt, altijd blijven zingen.” Dans speelt een bescheiden rol met eenvoudige maar opzwepende choreografie.

Ellen Pieters schittert als Greet, een koppige Jordanese die op subtiele wijze haar liefde en kwetsbaarheid toont. Haar scherpe dialogen en kleine bewegingen brengen de humor en complexiteit van haar personage tot leven. Haar relatie met haar man Jopie, gespeeld door Richard Spijkers, is ontroerend en het moment waarop hun zoon Jan haar afwijst, is een van de meest aangrijpende momenten in de voorstelling. Spijkers’ operazang, net als die van Peter Gijsbertsen (Jan), zijn beide van topniveau en verdienen extra lof. Gijsbertsen weet met overtuiging en emotie zijn rol neer te zetten, vooral in zijn scènes met de Italiaanse violist Luigi. Roosmarijn Luyten (Loes) begint onzeker, maar weet het publiek uiteindelijk te veroveren met haar prachtige vertolking van het nummer ‘Mijn Amsterdam’.

Ellen Pieters schittert als Greet, een koppige Jordanese die op subtiele wijze haar liefde en kwetsbaarheid toont

Onze Jordaan is een musical met een hart, die het publiek zowel laat lachen als ontroeren. Hoewel de voorstelling even op gang moet komen en niet alle overgangen vlekkeloos verlopen, maakt dat deel uit van de charme. De muziek, het sterke acteerwerk en de mooie balans tussen vrolijke en verdrietige momenten zorgen voor een bijzondere ervaring. Vooral de tweede akte weet diepe emoties op te roepen en laat een blijvende indruk achter. Een aanrader voor liefhebbers van Amsterdams theater met een vleugje opera.

Onze Jordaan is nog tot en met 1 februari te zien in de Nederlandse theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.onzejordaan.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Anemarijn Clement