Mees Kees Op Kamp

De meest succesvolle en gekke meester van Nederland komt naar het theater toe, op knallende en vrolijke wijze ervaar je een waar feestje in de zaal. Van gevoelige stukjes en de grootste lol naar serieus leren; het is een familiemusical om samen van te genieten.

Een waar feestje voor de hele familie

Mees Kees gaat met zijn klas op kamp naar de duinen. Omdat Dreus wil dat het vooral een leerzame werkweek wordt, geeft ze Mees Kees een goed dichtgetimmerd werkplan mee. Maar Mees Kees zou Mees Kees niet zijn als hij zelfs van het werkplan van Dreus een geweldig kamp weet te maken! Zwemmen is immers ook werken. En een zeester zie je toch het beste ìn de zee. En zo geeft Mees Kees altijd weer zijn eigen draai aan alles wat op zijn pad komt.

De samenzang is ontzettend sterk en het spel op goed niveau

Luuk Haaze speelt Mees Kees, een rol die het uitermate goed bij hem past. Met een mooie en geheel eigen draai aan het karakter weet hij op enthousiaste wijze, maar met een gevoelig randje, de rest van de cast en de zaal mee te nemen. Zijn spel en zang zijn van hoog niveau, en hij maakt samen met Tobias (Thomas Koekkoek) enorme indruk met het liedje ‘Vertel eens, pap’. Myléne D’Anjou is een fantastische Mevrouw Dreus; overtuigend, humoristisch met een goeie timing en ontzettend fijn spel. De rol staat haar uitstekend. Anouk van Nes speelt meerdere rollen en doet dit dan ook met verve. Ook zij heeft een goeie komische timing, een heerlijk stemgeluid en lekker groot, gek spel wat nodig is bij de meeste rollen. De chemie tussen de drie volwassenen is erg fijn, er wordt goed op elkaar ingespeeld en het plezier straalt ervan af. Dat geldt ook voor de getalenteerde kindercast; de type kinderen lijken bij hun rollen te passen, de samenzang is ontzettend sterk en het spel op goed niveau voor een familievoorstelling.

De choreografie is eenvoudig maar doeltreffend, en ook solo’s zijn zuiver gezongen. Iedere rol krijgt zijn ‘moment of fame’ wat erg fijn is; ieder kind zou zich wel kunnen herkennen in een van de karakters. Er is een mooie wisselwerking en chemie tussen de volwassenen en kinderen op het toneel. Tijdens het liedje in de bus wordt er met zijn allen gezongen en dat mocht op enkele momenten zuiverder, al is het niet storend.

Het verhaal is niet diepgaand, maar dit is ook niet nodig

De scenes zijn zichtbaar gemaakt voor publiek met een kortere aandacht spanne, net zoals de liedjes en choreografie. Hierdoor zit er een fijn tempo in de voorstelling. Door de vele liedjes en beweeglijkheid en ietwat grotere, uitsprekende decorstukken blijft het publiek continu geboeid en wordt iedereen volledig meegenomen. Er zijn mooie toneelbeelden. Ze zijn sprekend, eenvoudig, kleurrijk en prettig vormgegeven. De zaal leeft continu mee; mee klappen, mee zingen, zwaaien met de armen en reageren op een eng spookverhaal door gilletjes en enig rumoer. Het verhaal is niet diepgaand, maar dit is ook niet nodig, en met een positief en vrolijk gevoel loopt ieder kind, en ook ieder groot kind (volwassene) de zaal zingend uit.

Mees Kees op Kamp – de musical is nog tot en met zondag 12 mei te zien door verschillende theaters in heel Nederland. Kijk voor meer informatie en kaarten op meeskeesdemusical.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement