Mamma Mia!
Mamma Mia!, de wereldwijd bekende en bejubelde ABBA-musical, werd door Deep Bridge in een nieuw kleedje gestoken. Zonder (ingrijpend) te raken aan het script, kreeg Stany Crets de bijna onmogelijke opdracht om deze musical aantrekkelijker te maken. Met een nieuwe vertaling en een nieuw decor als basis, werd deze nieuwe Mamma Mia-versie nu aan het grote publiek gepresenteerd. Met groot succes op sommige fronten.
Thank You For The Music
Het verhaal van Mamma Mia! kent iedereen wel, maar moesten er enkele eilandbewoner uit de Stille Zuidzee meelezen, hier is een korte samenvatting. Sophie gaat trouwen met vriend Sky. Ze is door haar alleenstaande moeder Donna opgevoed en heeft nooit haar vader gekend. Omdat ze hopeloos op zoek is naar haar identiteit en afkomst, neust Sophie in haar moeders dagboek en daarin vindt ze drie potentiële vaders. Ze nodigt de drie onwetende heren uit in naam van haar moeder en hoopt zo te ontdekken wie haar 21 jaar tevoren verwekte.
Decor en licht brengt het hele verhaal eens zo veel tot leven
Geen rood gordijn bij het betreden van de Stadsschouwburg, maar een grote Mamma Mia!-projectie op een achtergrond van azuurblauw zeewater. De proscenium boog is een ware boog geworden met versieringen als luchtbellen. Na een onnodige aankondiging begint de show. Het decor toont zich in al zijn glorie met zand, water en een hemelboog die zich helemaal doortrekt tot de horizondoek achteraan. De openingsscène brengt al dadelijk een knap decor en lichtsetting. Dit mag al meteen als de grootste meerwaarde aanzien worden: decor en licht brengt het hele verhaal eens zo veel tot leven.
Het verhaal van de musical wordt voor 99% behouden. Enkele details worden hier en daar bijgevoegd om het humor- of het emotionele gehalte te verhogen. Sommige toevoegingen zijn geslaagd, andere minder, grotendeels kwestie van smaak. Wel is het spijtig dat de fijnere humor die reeds in het script zat niet echt meer tot zijn recht komt. Maar al bij al wordt er een zeer getrouwe weergave van het Mamma Mia! verhaal verteld. De nieuwe vertaling is op sommige momenten een verbetering, maar mist consequentie. Tussen- (of gelijk welke) taal vermengen met algemeen Nederlands kan werken als het accent bij zijn personage blijft. Als eenzelfde karakter van taal wisselt als van kostuum, werkt het verwarrend en wordt het zelfs lelijk.
Daar waar het ensemble een enkel gedrilde eenheid vormt, komt de chemie bij de hoofdrollen veel minder tot in de zaal
Andere sterkhouders zijn het geweldige ensemble. Energie met hopen, vlekkeloze decorwissels, backing vocals on & off stage, krachtige choreo’s en verscheidene fijne rolletjes vertolken. Deze mensen hebben duidelijk heel hard gewerkt en staan hier met volle teugen te genieten. Het live orkest knalt ook geweldig. De kenmerkende ABBA-sound is altijd mee aanwezig en dat is o zo belangrijk om van deze musical een feestje te maken.
Het geluid heeft nog wat finetuning nodig. Waar het orkest een sterke constante vormt, en dat is maar goed ook, worden solisten en ensemble soms overstemd. Sommige nummers zijn zeer goed, maar dat moet nog de maatstaf worden. De kostuums zijn ook zeer leuk, al bestaat de Griekse bevolking echt wel uit iets anders dan militairen in traditionele klederdracht en oude vrouwtjes in het zwart. Over de jarretels nog niet gesproken.
Deze Mamma Mia! heeft een hele sterke hand kaarten gedeeld gekregen
Dan is er de hoofdcast. Het is een zeer heterogene groep als het op musical ervaring aankomt en dat hoor je. Maar er is meer aan de hand. Deze groep mist coaching. Vocaal mist het een eenheid en blenden de meeste stemmen maar matig. Speltechnisch zijn er momenten die helemaal niet overtuigen. Iedereen doet zichtbaar zijn best, maar daar waar het ensemble een gedrilde eenheid vormt, komt de chemie bij de hoofdrollen veel minder tot in de zaal. Laten we duidelijk wezen, het verhaal van Mamma Mia! is sowieso een aartsmoeilijk gegeven om voor elke scène opnieuw de zaal juist te bespelen, maar daar is er hier nog werk aan de winkel. De kwaliteiten zijn er, het speelplezier is er, nu nog de zaal meetrekken voor de eindmedley begint!
Deze Mamma Mia! heeft een hele sterke hand kaarten gedeeld gekregen. Momenteel worden ze echter nog niet allemaal uitgespeeld. Een feestje blijft het gelukkig, want Thank you for the music of ABBA!
Mamma Mia! speelt nog tot en met 12 april in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Meer info & tickets op www.deepbridge.be.
Door Patrick Defort
Foto’s: Wendy de Noier