Magdalena

Magdalena, de nieuwe creatie van The Singing Factory is een waargebeurd verhaal over de Ierse Magdalene Laundries. Zeker intrigerend genoeg en de raad om thuis te blijven met de verwachte weersomstandigheden werd dus vastbesloten langs de kant geschoven. En het werd in het Zuiderpershuis duidelijk geapprecieerd. Dat we niet de enige waren getuigde een quasi vol huis met heel wat uitgenodigde bv’s. In de gegeven weersomstandigheden geen evidentie. De ‘echte’ waren er. 

Vocaal overweldigend

We bevinden ons in het Ierland van de 20ste eeuw. Drie jonge vrouwen worden elk door hun ouders overgedragen aan de ‘zorgen’ van de Magdalena Laundry. Rose, Sarah en Emma worden al gauw geconfronteerd met de meedogenloze nonnen die deze wasserij runnen, en proberen in de barre omstandigheden te overleven. Volgens rapporten zouden er zo’n 30.000 jonge vrouwen in deze wasserijen hebben verbleven. Als ze zwanger waren werden hun baby’s afgenomen bij de geboorte, onder het mom van adoptie werden de baby’s vaak vermoord of ten dienste gesteld voor medische proeven. In 2014 werd in een voormalige kloostertuin nog een beerput ontdekt met 800 babylijkjes.

Het ensemble is vocaal overweldigend en uitermate gedisciplineerd in de choreografieën

In het voormalig industrieel pand van het Zuiderpershuis is het decors-gewijs best mogelijk in de aanwezige doorleefde sfeer te blijven. Stalen buizenframes en houten werfhekkens – al zorgen deze wel af en toe voor wat achtergrond lawaai – worden probleemloos gecombineerd en de niveauverschillen lenen zich perfect om verschillende locaties in één scènebeeld te brengen. Zowel de hoofdcast als het ensemble nemen je vanaf het eerste nummer mee in het verhaal.

De muziek is zalig, de deuntjes blijken moeilijk uit het hoofd te krijgen. Dat de reprises in de eerste akte net iets te vaak terug komen is in de tweede akte snel vergeten. Met hier en daar een grapje wordt er voor een bepaalde balans gezorgd in het zware verhaal. Dat is nodig, niet tegenstaande de regisseur (Rudi Giron) voldoende ruimte laat om de emoties bijeen te rapen tussen de aangrijpende scènes door. De geloofwaardigheid van de acteurs is vrij bijzonder. Het ensemble is vocaal overweldigend en uitermate gedisciplineerd in de choreografieën.

Een prachtig stuk, waarvan het niet onwaarschijnlijk is dat het in de rangen van de klassiekers terecht komt

Het blijft verbazen dat het bijna als een excuus wordt aangewend dat het maar amateurs zijn, telkens er een productie op de planken komt van een meer dan respectabel niveau. Magdalena is een parel, geschreven door een jonge kerel van 21 jaar, ondersteund met hier en daar wat advies van de juiste mensen. Het is niet iedereen gegeven. Concreet: een prachtig stuk, waarvan het niet onwaarschijnlijk is dat het in de rangen van de klassiekers terecht komt. 

Magdalena is nog tot en met 10 maart te zien in het Zuiderpershuis te Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.singingfactory.be.

Door  Jean-Paul De Corte

Foto’s: Wendy de Noier