Lars Mak

Een grote musical produceren in Coronatijd; er zijn producenten die het gewoon aandurven. Met Hugo de Groot de Musical, gepland van 4 tot en met 20 juni 2020 in Gorinchem, wilt Goedemorgen Theaterproducties, in samenwerking met de gemeente, haar bezoekers het verhaal van de man achter zijn wijsheid en boeken vertellen. Met Lars Mak als Hugo de Groot, Linda Verstraten als Elsje van Houweningen, Richard Spijkers als Johan van Oldenbarnevelt, ZoÏ Duister als Maria van Reigersberg en Joost Claes als Maurits van Oranje staat er een uitermate geschikte cast op de planken.

Het verhaal van Hugo de Groot is in een modern jasje gestoken, zonder het verleden en de tijd van toen teniet te doen. De muziek is een afwisselende combinatie tussen harde rock met gillende gitaren, prachtige musicalballads en ouderwetse tonen, net als de kostuums. Regisseur Fons van Rongen wilt het verhaal achter de historische figuren vertellen. De man achter Hugo de Groot van wie veel mensen enkel weten dat hij 400 jaar geleden in een boekenkist wist te ontsnappen uit Slot Loevestein. Maar het gaat ook over de vrouwen, de drijvende krachten zonder wie het ontsnappen niet gelukt zou zijn, en over Maurits van Oranje die verscheurd wordt met een dilemma.

Wij spraken met Lars Mak die de rol van Hugo de Groot vertolkt.

Op zoek naar inspiratie

Wat is voor u tot nu toe het meest bijzondere aan het script?

Er is een zin waarvan ik dacht, wow! Maar die weet ik nu even niet, die houden jullie van me tegoed in de musical! Er zijn een aantal scenes die ik heel tof vind klinken, zoals de scene tussen Hugo en prins Maurits, net nadat mijn broer Johan van Oldenbarnevelt is onthoofd. Dat is een super mooie confrontatie waarvan we eigenlijk niet zeker weten of die er is geweest. Of in ieder geval niet in de persoonlijke dialoogvorm waarin wij nu spreken. Ongetwijfeld zijn er brieven geschreven. Hugo de Groot schreef heel veel brieven, ook in zijn gevangenschap. Die scene lijkt me echt gaaf. Net als de scene met zijn vrouw, die hem toch stevig van repliek durfde te dienen. Ik vind het leuk om uit te zoeken hoe die twee zich tot elkaar verhouden, zeker in die tijd. Nu heeft iedereen een mening en idee. Het was vroeger niet normaal. Stel je voor dat er in deze tijd geen vrijheid van denken, godsdienst en meningsuiting was. Hugo was zijn tijd zover vooruit, en had daarmee ook vijanden. Dat is het treurige ervan, dat hij dingen voor elkaar kreeg maar ook heel veel niet. En voor zichzelf kreeg hij heel weinig vrijheid. Na zijn ontsnapping mocht hij bijvoorbeeld niet meer terug naar Nederland en moest hij gaan zwerven en echt een beetje zijn plek gaan zoeken. En waar hij ook was had hij de drive om te blijven schrijven, blijven publiceren, te veranderen. Dat is echt waanzinnig.

Hugo was zijn tijd zover vooruit, en had daarmee ook vijanden

Past dat ook een beetje bij uw eigen karakter?

Haha, Hugo was echt een van de grootste denkers en stond volgens mij op plek 3 als het gaat om de meest intelligente mensen die ooit geleefd hebben, echt bizar. Die man had een tomeloze ambitie en ging altijd door. Dat is iets waar ik mijzelf wel in kan verplaatsen, al is dat misschien net op een ander vlak. Ik publiceer niet en heb niet per se wereldse ideeën, maar mag wel deze rol spelen na keihard werken.

Heeft u nagedacht over ‘wat laat je na’?

Dat blijft een moeilijke vraag. Maar waar ik zelf altijd naar op zoek ben is inspiratie; ik wil geïnspireerd worden. Door bijvoorbeeld een schrijver, muzikant of desnoods een presentator die je inspireren en je kunnen aanzetten tot intrinsieke motivatie. Als ik dit bij een paar mensen zou kunnen doen zou ik erg gelukkig zijn.

Hugo de Groot de musical is vanaf 4 juni exclusief te zien in Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem. Tickets & info via www.goedemorgentheaterproducties.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier