Jesus Christ Superstar

Jesus Christ Superstar. Alleen al de naam van de musical doet je oren gonzen. Dit meesterwerk van sir Andrew Lloyd Webber zorgde vanaf het uitkomen in 1970 voor protesten omwille van de aparte blik op Jezus. Daar is vandaag de dag helemaal geen sprake meer van en Bohemian Productions brengt de musical zelfs naar de plaats waar het eigenlijk thuis is: de kerk! De Christus Koning kerk in Sint-Niklaas is voor twee weken omgetoverd naar de plek waar Jezus zijn laatste adem zal uitblazen. Indrukwekkend op nagenoeg alle vlakken!

Oh My God!

Het verhaal van Jezus kent iedereen hopelijk wel een beetje? Het aparte aan de manier waarop Andrew Lloyd Webber en Tim Rice het vertellen, is dat ze van Jezus een lokale, menselijke vedette maken. De man geniet van zijn beroemdheid en alle voordelen die ermee komen. Judas daarentegen vindt dat daardoor de kern van de boodschap naar de achtergrond wordt geduwd en probeert zijn vriend op het ‘rechte’ pad te houden. Dat lukt niet echt en dat duwt hem naar het verraad. Wat natuurlijk het plan van Jezus’ Vader is.

Alle rollen kloppen, zowel vocaal als speltechnisch staan daar mensen die geboren lijken om hun steentje aan deze musical bij te dragen

Het moet in een vlaag van waanzin zijn dat bezieler Jeffrey De Block het idee kreeg om met Bohemian Productions Jesus Christ Superstar naar deze kerk te brengen. Bohemian is dan wel een vaste waarde aan de top van het Belgische amateur musical circuit, maar deze musical, zonder de faciliteiten van een theater brengen, zou dat wel lukken? Voor wie nu wil stoppen met lezen: JA!

Het begint met de cast. Deze cast is ronduit geweldig. Alle rollen kloppen, zowel vocaal als speltechnisch staan daar mensen die geboren lijken om hun steentje aan deze musical bij te dragen. Hoed af! Het ensemble voegt daar enkel enkele extra lagen beleving aan toe. Er wordt gedanst en gespeeld met een heel hoog energieniveau zonder ooit uit de personages te vallen. Ook vocaal zeer sterk en de ondersteuning door het uitgebreide koor zorgt voor extra speelmogelijkheden voor deze groep.

Een lekker rauwe versie, waar de diep-menselijke emoties zoals woede, haat, liefde en verraad enkel maar versterkt worden

Dan kom je bij de regie; Jaak Lema. Het werk dat hij hier verricht heeft kan alleen maar onderschat worden. Niet alleen het bedachte concept, een zandbak met enkele kisten telkens weer omtoveren tot zeer herkenbare locaties is al een huzarenstukje. Maar daar bovenop een lekker rauwe versie van het hele verhaal maken, waar de diep-menselijke emoties zoals woede, haat, liefde en verraad enkel maar versterkt worden, maakt een groot deel uit van de sterkte van deze versie!

Het grote live orkest is zoals steeds bij Bohemian nagenoeg vlekkeloos en brengt een extra meerwaarde aan de hele beleving. De enige bedenking hier is dat het tempo van de voorstelling soms wat stokt door net iets te lang durende pauzes tussen twee nummers, voornamelijk in de eerste akte. De belichting is knap, elk moment to the point met leuke accenten. Ze beklemtoont ook mooi de attributen die het gebouw meebrengt. Het geluid komt via draadloze koptelefoons bij de toeschouwers. Een juiste keuze gezien de complexiteit van de opstelling en het feit van in een akoestisch veel te sterk gebouw te spelen. De mix in je oren is goed gebalanceerd, de muziek mag misschien net iets meer binnenkomen, maar de keuze ligt op de verstaanbaarheid van de stemmen en die is dan ook perfect aanwezig.

Wat een gekkenwerk om hieraan te beginnen, maar wat een knaller van formaat

Een ander technisch aspect in een kale kerk, is een theaterinfrastructuur uit de grond gestampt krijgen. Techniek, foyer, sanitair, zitplaatsen. De techniek die aan het plafond hangt is impressionant. De foyer en het sanitair staan naast en achter de kerk en doen hun ding, maar ze moeten hopen en doenbare atmosferische omstandigheden. Het enige minpunt zijn de tribunes die de stad Sint-Niklaas geleverd heeft. Er is niet genoeg materiaal beschikbaar om alle rijen oplopend te maken waardoor de tweede rij een verminderd zicht heeft. Indien je hier zit, mis je veel van het spel en wordt je regelmatig uit het verhaal geduwd. Maar sluit je ogen en geniet van de muziek, er zit meer dan genoeg emotie in de zang! De productie poogt dit euvel echter te verhelpen tegen de eerstvolgende voorstelling.

Jesus Christ Superstar is een meesterwerk van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Vanaf vandaag is het ook een meesterwerk van Bohemian Productions! Wat een gekkenwerk om hieraan te beginnen, maar wat een knaller van formaat. Ga dit zien, koop die laatste tickets voor ze weg zijn, want deze voorstelling is een professionele productie waardig.

Jesus Christ Superstar speelt nog tot en met zondag 5 mei te Sint-Niklaas. Meer informatie & tickets vind je op www.bohemianproductions.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort