Jekyll & Hyde
Het Koninklijk Conservatorium Brussel viert zijn 50-jarig jubileum en wil musical minnend Vlaanderen laten meevieren in de vorm van een productie, gebracht door de studenten aan de afdeling Musical en de studenten Muziek. Het is een soort ‘joint venture’ geworden tussen de verschillende departementen van deze instelling. Dat het indruk moet maken is al snel duidelijk met de keuze van het niet zo evidente stuk Jekyll & Hyde gebracht op een vrij bijzondere locatie, met name het Théâtre St Michel in Etterbeek.
Veel toekomst
Dit allemaal gezegd zijnde is de lat der verwachtingen op een behoorlijk deftig niveau gelegd, ook al wanneer je bovendien nog ziet wie hier aan heeft meegewerkt. Maar hoe kritisch mag je zijn in de gegeven omstandigheden? Moeilijk stuk in de niet meest begeerde versie, schoolproductie dus weinig budget. Een cast die bestaat uit studenten die elk hun ‘moment de gloire’ moeten kunnen hebben, wat regiegewijs bij voorbaat al wat roet in het eten gooit. Anderzijds; jubileumviering, laatstejaars, mooie locatie, gastoptreden van een voormalig student die zich intussen een flinke reputatie heeft opgebouwd. Het mag dus iets meer zijn.
In zijn geheel is deze voorstelling van een meer dan behoorlijk niveau, ook al zitten er een pak foutjes in
Dokter Jekyll wil zijn onderzoek naar een volgend stadium brengen en vraagt toestemming aan de directie van het ziekenhuis waar hij actief is, om het serum dat ze ontwikkeld hebben uit te testen op de patiënten. Het serum zou de mogelijkheid bieden om bij mensen de goede en de slechte kant te scheiden en daarna de slechte kant te elimineren. Hij vindt echter geen steun bij de directie die hem zelfs vernedert. Er zit niets anders op dan maar zichzelf opofferen als testpersoon voor zijn serum, met alle gevolgen van dien.
Een open doek confronteert je bij het binnen komen in de zaal al meteen met het decor. Dat decor moet het van de fantasie van de toeschouwer hebben, waar op zich niets mis mee is. Om verschillende locaties op één scène te brengen zijn niveauverschillen aangebracht met stellingmateriaal, en dat zien we tegenwoordig wel vaker. Misschien iets te vaak, maar gelukkig geven de mooie projecties een grote meerwaarde aan dit sobere basisdecor. De decorstukken die de locatie van de scènes moeten duiden worden vrij discreet opgebracht en afgevoerd en dat stoort dus niet.
Sofie De Schryver is dé madam van deze productie die hier zo maar eventjes de puntjes op de i zet met haar rol als Lucy
Twee maanden repetitietijd voor een musical met deze vocale moeilijkheidsgraad is niet veel, en zo worden de studenten geconfronteerd met hun kwaliteiten of gebreken. Voor de meesten mag het een geruststellende gedachte zijn dat de zang in het algemeen echt goed is, al is de toonvastheid in de eerste scènes af en toe wat zoek. Laurenz Hoorelbeke brengt hier het niveau op een hoger peil. Maar hoe goed je ook bent, als een rol je niet ligt is de geloofwaardigheid er niet helemaal. Wel als Jekyll, maar niet als Hyde. Doch conceptmatig is zijn deelname perfect gepast en is zijn performance hoe dan ook een mooi stuk reclame voor het KCB. In zijn geheel is deze voorstelling van een meer dan behoorlijk niveau, ook al zitten er een pak foutjes in. Dat studenten bijvoorbeeld moet gezegd worden dat ze als lijk best niet meezingen, ook al is het onder een doek, lijkt evident, maar is blijkbaar niet gebeurd.
Musical heeft een mooie toekomst en de mensen die aan deze productie hebben gewerkt zullen daar ongetwijfeld hun steentje aan bijdragen
Maar er is ook veel toekomst te zien. In de vorm van enkele heel sterke talenten die bijna of zelfs helemaal klaar zijn om te gaan doen wat je van laatstejaarsstudenten binnenkort zou mogen verwachten. Klaar om de Vlaamse en andere podia te bezetten en de pannen van het dak te gaan spelen. Een Sofie De Schryver bijvoorbeeld, dé madam van deze productie die hier zo maar eventjes de puntjes op de i zet met haar rol als Lucy, een Charlotte Suijs die zelfs als ensemble heel sterk opvalt, wat ze ook al deed in Pippin. Of een Aaron De Veene, die volop open bloeit. Musical heeft een mooie toekomst en de mensen die aan deze productie hebben gewerkt zullen daar ongetwijfeld hun steentje aan bijdragen.
Jekyll & Hyde is nog op 24 en 25 maart te zien in het Théâtre Saint-Michel in Etterbeek. Tickets voor deze voorstellingen zijn gratis, bezoekers betalen enkel een reservatiekost van 3 euro. Plaatsen zijn te reserveren via https://goo.gl/WWCnw1.
Door Jean-Paul De Corte
Foto’s: Lauranne Cleenwerck