Hamlet

Al negen jaar broeden ze op dit script. Geen nieuw verhaal, geen dansen met de sterren, nee, een eeuwenoude klassieker die ze herwerkten. Eindelijk is er een producent die het avontuur met hen aandurft en de ruimte geeft om deze re-creatie op poten te zetten. Hamlet, oorspronkelijk door William Shakespeare geschreven als De tragedie van Hamlet, Prins van Denemarken, is een eigentijdse versie die zich concentreert op de essentie van Hamlets reis naar de ultieme wraak. De boodschap is bewaard, de vorm aangepast aan onze moderne theaterbeleving. In Stratford-upon-Avon draait William zich eens om, zodat hij beter kan meekijken.

Shakespeare op zijn best

To be or not to be, deze quote uit Hamlet kent iedereen wel. Maar waarover gaat de rest van het stuk? Dat is een gegeven dat minder verspreid is. Want een Shakespeare spelen is in deze tijd lang, oudbollig, moeilijk te vertalen en bevat (te) veel personages – een twintigtal voor Hamlet. Deze bewerking van Tom Slosse en Mike Wauters behoudt drie rollen, Hamlet (Michiel De Meyer), Rozencrantz (Mike Wauters) en Guildenstern (Leendert De Vis). De twee ‘vrienden’ van Hamlet komen kijken hoe het met de prins gaat nadat ze hoorden in welke staat van waanzin hij zich zou bevinden na de moord op zijn vader door diens broer Claudius. Hamlet heeft echter door dat ze in opdracht van de nieuwe koning komen met de bedoeling hem uit de weg te ruimen. Wanneer ze een toneelstuk van Hamlet mogen spelen, loopt hun opdracht al snel anders dan verwacht…

Een mooi script, uitermate getalenteerde acteurs en een regisseur die telkens het onderste uit de kan weet te halen

Hét leidmotief bij deze Shakespeare is wraakzucht. De waanzin die Hamlet tentoonspreidt lijkt meer een drogreden om zijn eindspel voor te bereiden. Dit doel verliest hij echter uit het oog, integendeel, hij is Claudius steeds enkele stappen voor, dankzij de geest van zijn vader die in zijn dromen is verschenen. Een hele kluif om zulk complex personage te spelen, zeker in een bewerking waar er niemand van de scène verdwijnt. Michiel weet elke schakering in Hamlet meesterlijk weer te geven. Zowel fysisch als psychisch is Hamlet compleet af. Elke kleine beweging – elke blik in de ogen klopt – zelfs het ondersteboven-achterstevoren poppenspel is geniaal. Een prestatie om in te kaderen en om zeker live mee te maken!

Maar Hamlet kan enkel schitteren dankzij zijn sidekicks. Mike heeft met Rozencrantz een personage met heel veel facetten. Als enige durft hij rebelleren tegen Hamlet, wat tot een waar gevecht leidt. Een gevecht dat enkel een rake rechtse mist om te denken dat beide heren écht aan het vechten zijn. Zeer fysiek, zonder twijfel houden ze hier enkele mooie blauwe plekke aan over. Van dit heroïsch moment daalt Mike af naar een gebroken man, letterlijk en figuurlijk uitgekleed door Hamlet. Maar wanneer hij Claudius mag spelen voor Hamlet, staat er ineens een ware koning. Leendert doet niet onder voor de andere twee. Guildenstern is gematigder in zijn omgang met Hamlet, probeert eerder de brokken te lijmen, zonder veel succes. Hij mag in het stuk dan ook Hamlets verloofde Ophelia en zijn moeder spelen. Guildenstern doet dat met een beetje overacting, maar het geheel past perfect.

Het decor oogt relatief eenvoudig, maar staat perfect voor Hamlets gemoedstoestand. Donker, onder een waas, steriel en klaar om in gemoord te worden. Het lichtplan is uitgebreider dan je zou denken en ondersteunt elke gemoedsverandering. De kostuums en de tattoo zijn knap en toepasselijk. De manier waarop Ophelia geportretteerd wordt, werkt ook wonderwel. Een mooie vondst.

Een toneelstuk dat je de donkere kanten van de mensheid toont, zonder ooit te zwaar te worden

Eén Zee heeft met deze Hamlet een gokje gewaagd. Maar ongetwijfeld hebben ze veel vertrouwen gehad in het team rond regisseur Jaak Lema. Met een mooi script, uitermate getalenteerde acteurs en een regisseur die telkens het onderste uit de kan weet te halen; is dit een eigentijdse versie van een 16de eeuws toneelstuk geworden. Een toneelstuk dat je de donkere kanten van de mensheid toont, zonder ooit te zwaar te worden want zonder expliciet de humor op te zoeken, zorgen de personages voor comic relief wanneer het nodig is. Shakespeare op zijn best in de 21ste eeuw!

Hamlet speelt nog tot en met 20 april te Antwerpen. Meer informatie & tickets via www.eenzee.be

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort

Geef een reactie