Gütenberg
Hoe voelt een stel musicalauteurs zich wanneer hun werk af is en ze het voorstellen aan enkele dikke Broadway producers? Zeer zenuwachtig alvast. Scott Brown en Anthony King maakten er een musical over. Een musical waar de inhoud er minder toe doet dan het avontuur van de auteurs die op een amateuristische wijze hun creatie voorstellen aan het publiek. Hilariteit ten top!
Lachen met Gütenberg
Sam en Max zijn twee verlegen heren. Ze komen in het theater vertellen over de nieuwe musical die ze hebben geschreven: Gütenberg. Ze hopen dat er in de zaal enkele producers zitten die hun geesteskindje op de planken willen brengen. Om die te overtuigen kaderen ze hun werk en spelen ze het na met hun tweetjes. Niet evident als je budget noch acteurs hebt. Om de personages uit elkaar te houden hebben ze alle namen op petten geschreven en wisselen ze van pet wanneer nodig.
Beide acteurs zijn fantastisch in het spel. Constant wisselen van personage en bijhorend petje is een zeer technisch gegeven waarvoor de concentratie perfect moet zijn
Gütenberg is ronduit hilarisch. De opzet is zeer eenvoudig maar spitsvondig. Het stuk begint ruim voordat de lichten uitgaan om je de echte indruk van een showcase te geven. Heel onhandig proberen de auteurs het stuk positief naar voren te brengen. Ze hebben niet veel troeven aan hun kant. Geen decor, geen kostuums, matige belichting en zelf zijn ze overduidelijk geen acteurs. De werkelijkheid ligt anders. Beide acteurs zijn fantastisch in het spel. Constant wisselen van personage en bijhorend petje is een zeer technisch gegeven waarvoor de concentratie perfect moet zijn. Ze zitten mooi in de flow en dit toont zich ook in de vlotte reacties op het publiek. Philippe d’Avilla is zangtechnisch net iets sterker dan Sébastien Valter, maar dat past ook perfect in de show. Pianist Sébastien Ménard brengt meer dan de muziek alleen en voegt nog extra peper en zout toe aan deze smakelijke musical.
Gütenberg is een aanrader wanneer je in Parijs bent!
Voor historisch theater moet je niet naar deze Gütenberg gaan. Sam en Max hebben wel naar meer gegevens over de uitvinder van de drukpers gezocht, maar hebben faliekant gefaald. Ze hebben dan maar een historische romantisering van zijn verhaal gemaakt. Zelfs een zwaar thema als Jodenhaat gaan ze niet uit de weg. Personages als Helvetica, Rat1 en Rat2 brengen vanzelf een vrolijke sfeer mee. Dit is een aanrader wanneer je in Parijs bent!
Gütenberg is verlengd en speelt momenteel nog zeker van 17 januari tot en met 1 maart op dinsdag en woensdag in de Sentier Des Halles te Parijs. Meer info & tickets vind je op www.compagnielaservante.com.
Door Patrick Defort
Foto’s: Stefanie Robert