Glenn Desmedt
Door een speling van het lot en de capaciteiten van zijn stem, dwaalde de jonge Glenn Desmedt af van het genre musical en kwam hij terecht in opera’s en operettes. Dankzij het vervagen van de strikte grenzen tussen de drie genres, kwam hij echter stilletjes terug bij musical terecht. Wanneer hij mee MinTh oprichtte, was het nagenoeg zeker dat er ooit musicals zouden gespeeld worden. Musical Vibes sprak met hem.
Dijk van een partij
Vertel eens iets over jezelf en over over deze Jekyll & Hyde?
Ik ben opgeleid als operazanger, dat is mijn beroep. Ik heb reeds verschillende zaken gedaan in zowel opera, operette en musical. Qua musical heb ik onder andere al in De Man van La Mancha gespeeld, maar dan in het Duits. Daarvoor ben ik speciaal naar Oostenrijk gegaan. Dat was een krachtige productie met de laatste voorstellingen van Robert Herzl als legendarisch regisseur in Wenen. Jochen Schmeckenbecher was toen onze Don Quichotte. De opzet van die show was om ook operazangers te hebben in de voorstelling. Vandaar dat ik er als klassieke zanger een beetje ben ingerold. Eenmaal erin was ik gebeten. Of beter gezegd, opnieuw gebeten want ik was dat al langer.
Mijn eerste musical heb ik in Antwerpen gezien en dat was niet toevallig Jekyll & Hyde
Mijn eerste musical heb ik in Antwerpen gezien en dat was niet toevallig Jekyll & Hyde. Toen speelde Hans Peter Janssens de hoofdrol met An Lauwereins als Emma en Hilde Norga als Lucy. Dat was bij mij het begin om toch ook iets te gaan doen in musical. Vanuit het idee om een beetje te leren zingen, ben ik terecht gekomen in studies voor zang. Dat is verder gegaan omdat men me zei dat ik met mijn stem echt wel voor klassieke zang moest gaan. Uiteindelijk kwam ik dus uit bij opera en operette terecht. Musical is dan een tijdje buiten beeld geweest en met de oprichting van MinTh ben ik dan terug beginnen denken aan musicals.Dat viel ongeveer samen met die opdracht in Oostenrijk. Toen hebben we besloten om te beginnen met operettes en als we daar een publiek voor konden opbouwen, om ons ook eens aan musical te wagen. De keuze voor Jekyll & Hyde lag dan voor de hand. Ook al omdat An Lauwereins de meter van het gezelschap is.
Wat was jullie insteek bij de oprichting van MinTh?
We wilden operette terug op de kaart zetten, omdat die stijl een beetje verzand is in de hoek van de amateurgezelschappen. Het wordt bijna alleen nog maar onder de kerktoren gebracht. Op zich is dat perfect want die mensen hebben de operette gepreserveerd tot vandaag, maar zij hebben alles letterlijk behouden. Partituren en libretti bewerken zodat die stukken aansluiten bij het publiek van vandaag, dat doen ze daar niet. Daarom zijn we met MinTh begonnen om operette terug op de kaart te zetten als professioneel genre. Door dat te doen, kwamen we in contact met mensen die ook in musical zitten. Dat is nu eenmaal niet heel strikt gecompartimenteerd in Vlaanderen. Mensen doen hier de jobs als zanger die ze kunnen krijgen. Ze moeten van alle markten thuis zijn om zich te kunnen handhaven. Die modernisering van de operette hebben we doorgezet en daar gaan we ook nog mee verder doen.
Jekyll leefde in een heel strikt georganiseerde samenleving en alle frustraties die hij tijdens zijn leven heeft opgebouwd worden de persoonlijkheid van Hyde
We hernemen dit seizoen De Vleermuis en we gaan Giuditta van Degas brengen. We vonden het echter tijd om iets te doen met die mensen die ook musical kunnen brengen. Een van de elementen die bij ons terug veel belangrijker is geworden in operettes, is het spel. We willen eerder acteurs hebben die zingen, geen zangers die proberen om hun dialogen zonder kleerscheuren door te komen. Dus terug het Theater in het Muziektheater brengen. De grens tussen operette, opera en musical is sowieso heel vaag. De eerste musical was The Merry Widow en dat was eigenlijk een operette. Heel veel moderne operazangers spelen tegenwoordig heel graag mee in musicals. Dat is zangtechnisch iets minder zwaar, maar maakt het eens zo uitdagend en boeiend als acteur.
Hoe vul jij de rol van Doctor Jekyll en Mister Hyde in?
Het uitgangspunt, ook van onze regisseur Steve de Schepper, wijkt een klein beetje af van wat er meestal in Jekyll & Hyde wordt gedaan. Het stuk zoals het geschreven is, voelt heel erg Amerikaans aan en stelt heel duidelijk het goede tegen het slechte. Het is echt een Hollywood-gegeven: de held tegen de schurk. Nu Hollywood zelf ook meer genuanceerde helden durft te maken, willen wij ook die lijn volgen. In het boek van Robert Louis Stevenson gaat het niet eens over goed en kwaad. Het gaat over Dokter Jekyll die het gevoel krijgt dat hij zijn leven verspild heeft. Hij is ondertussen al wat ouder en wil zijn jeugd terugvinden. Daarom gaat hij experimenteren. Vanuit die frustratie wordt Edward Hyde geboren. Jekyll leefde in een heel strikt georganiseerde samenleving en alle frustraties die hij tijdens zijn leven heeft opgebouwd, omdat hij zich nooit kon of mocht ontplooien in die Victoriaanse periode, worden de persoonlijkheid van Hyde. Het is dus veel complexer dan die goede Jekyll en de slechte Hyde. Jekyll is alles wat Hyde is, Jekyll IS Hyde.
Het is een dijk van een partij om te spelen, zowel vocaal als hoeveelheid van spel. Je staat bijna constant op het podium
Daarom dat er in onze versie ook geen grote transformatie zal zijn. Volgens mij is de transformatie voltrokken vanaf dat alle maatschappelijke inhibities van Jekyll afvallen. Zonder die remmingen wordt Jekyll het monster dat onstaan is uit de onderdrukking van die puriteinse maatschappij. Hyde is de uitlaatklep van Jekyll. Dat maakt het stuk ook interessanter. Je kan die frustratieopbouw bij Jekyll mooi zien. En langs de andere kant is er het mededogen, de menselijke kant van Jekyll waartegen Hyde moet vechten. Dit is veel realistischer en ook veel leuker als acteur om te spelen. Het is een dijk van een partij om te spelen, zowel vocaal als hoeveelheid van spel. Je staat bijna constant op het podium. Ik heb hierover met Hans Peter Janssens gepraat, hij heeft de rol in Europa gecreëerd en zal die in oktober enkele keren bij ons hernemen. Hij drukte het zeer passend als volgt uit: Jekyll is vooral een hoofd, een kopstem. Een stem waar het lichaam weinig bij betrokken is. Vrij licht en helder. Hyde is dan meer het organische, een borststem die diep in het lichaam zit. Wat perfect past bij de tint van de karakters.
Jekyll & Hyde speelt op verschillende locaties doorheen Vlaanderen van 17 september tot en met 5 november. Op 14 en 15 oktober neemt Hans Peter Janssens de hoofdrol voor zijn rekening in het Fakkeltheater te Antwerpen. Meer info en tickets op www.muziek-theater.be.
Door Patrick Defort
Foto’s: Wendy de Noier