Fiene Zasada en Wanne Synnave

Een van de vrouwelijke hoofdrollen heeft nog hoop op een mooie(re) toekomst in Magdalena: Emma. Omdat ze een vriendje had, is ze in het klooster geplaatst, maar haar liefje Aedan geeft haar niet zomaar op en vat het plan op om haar te bevrijden. Zal het lukken? Daarvoor moet je naar de musical komen kijken! Musical Vibes sprak al even met de alter ego’s van deze jonge geliefden: Fiene Zasada en Wanne Synnave.

Dit verhaal moét verteld worden

Welke rollen spelen jullie in Magdalena?

Fiene: Ik speel Emma. Emma is een meisje dat samen met twee andere meisjes, Rose en Sarah, wordt binnengebracht in het klooster. Ze heeft een vriendje, Aedan, gespeeld door Wanne. Dat is eigenlijk de reden waarom ze daar wordt binnengebracht.

Wanne: Is speel dus Aedan, het vriendje van Emma. Ik heb het plan opgevat om haar uit dat klooster te halen en om samen weg te lopen en alle zorgen achter ons te laten.

Jullie rollen hebben nog een toekomst t.o.v. Sarah en Rose?

Fiene: Ja, dat is zo. Die hoop zorgt ook voor het licht in de voorstelling. De love story tussen Emma en Aedan

Wanne: Dat is een lichtpuntje in de voorstelling.

Fiene: Inderdaad want het is allemaal zo zwaar. Dat is wel fijn aan de voorstelling dat niet alles zo neerslachtig is.

De love story tussen Emma en Aedan zorgt voor het licht in de voorstelling

Hoe ervaren jullie die zwaarte van het verhaal?

Wanne: Amai, we hebben al gemerkt dat het toch raakt. Twee weken geleden hebben we de finale een eerste keer gezet en toen we op het einde rond ons keken, zagen we toch dat er een paar mensen zaten te wenen. Dan merk je wel dat het toch wel heel hard binnenkomt.

Fiene: Inderdaad, volledig waar. Ik heb wel het gevoel dat het nog zwaarder gaat worden eenmaal dat we het in een volledige doorloop gaan doen. Nu zijn we de scènes apart nog aan het inoefenen en dan valt dat nog mee.

Wanne: Inderdaad, we hebben nu allemaal stop & go’s en dan voel je die boog stilletjes aan wel vormen. Zaterdag hebben we onze eerste doorloop en dat gaat volgens mij echt even slikken worden. Dan zal alles wel binnenkomen.

Fiene: Dat denk ik ook!

Jullie studeren nog, hoe valt het mee om alles te geven voor zo’n musical?

Fiene: Ik zit in het laatste jaar van het middelbaar. Ik zit wel op een Kunsthumaniora, het Lemmensinstituut in Leuven, dus die sporen mij wel aan. Ze vinden dat wel tof. Ik kan het nog wel net combineren. Ik kom van redelijk ver, dus dat zijn ook wel lange treinritten, maar ik heb het er echt wel voor over!

Wanne: Ja, jij bent nog van West-Vlaanderen ook! Dus jij komt altijd van ver!

Fiene: Dat is waar, maar het valt te combineren. Ik moet wel plannen voor mijn schoolwerk, maar ik doe mijn best daarin en dan lukt het wel.

Wanne: Ik heb dat ook gemerkt. Ik zit in de hogeschool, nu het tweede jaar journalistiek. Ik heb me voorgenomen toen ik vorig jaar die opdracht kreeg, dat ik die opleiding ging afmaken, want ik wil dat diploma echt hebben. Maar ik merk toch dat het zwaar is. Nu heb ik meestal nachten van maximaal zes-zeven uur slapen omdat het gewoon allemaal zoveel werk is. Maar het lukt nog wel, dus zolang ik het kan combineren, graag!

Mensen denken heel vaak dat musical gelijk staat met The Sound Of Music of Grease. Ze vergeten vaak dat er ook nog dingen zijn zoals dit, voorstellingen die veel oprechter zijn

Je hebt dan ook al veel meer gedaan, zijnde het script schrijven, hoe ging dat in zijn werk?

Wanne: Ik heb eerst heel veel getuigenissen opgezocht, gelezen en gehoord. Daaruit heb ik zoveel mogelijk waargebeurde feiten proberen te halen omdat ik de voorstelling zo oprecht mogelijk wil houden. Ik wilde er geen Grease of zo van maken, dat zou ook niet gaan met de thematiek, maar ik wilde voornamelijk dat het een heel eerlijk verhaal bleef. Na al die research ben ik gewoon beginnen schrijven en zien wat er kwam. Na twee maanden lag er dan een eerste versie van het script op tafel, negen maanden later lag er versie 25 en was het af. Het is dus eigenlijk heel vlot gegaan!

Wat is voor jullie het belangrijkste om mee te geven aan het publiek?

Wanne: Dat het waargebeurd is. Dat dit effectief dingen zijn die gebeurden tot twintig jaar geleden! Wat maf is!

Fiene: Inderdaad. Voor deze productie wist ik niet wat Magdalena-kloosters waren of dat het laatste klooster pas in 1996 is gesloten.

Wanne: Dat is gewoon gek als je eraan denkt. Dat is al heel belangrijk om mee te nemen. En dan denk ik ook dat de mensen moeten onthouden dat ook dit musical is! Mensen in Vlaanderen denken heel vaak dat musical gelijk staat met The Sound Of Music of Grease. Ze vergeten vaak dat er ook nog dingen zijn zoals Judas Theaterproducties of dit, voorstellingen die veel oprechter zijn. Die grote producties hebben ook zeker hun waarde, die moeten er absoluut ook zijn, maar dit bestaat ook en dat weten veel mensen niet.

Voor ons is het een heel beklemmende, maar ook een heel fijne ervaring, omdat we merken wat er daar allemaal gebeurd

Musicals met een boodschap zijn hier de traditie aan het worden, welke topics zien jullie nog passen?

Wanne: Er zijn veel ideeën hoor! We zijn nu aan het kijken om eventueel iets te maken rond de Berlijnse muur omdat die volgend jaar dertig jaar geleden gevallen is. Maar er zijn nog veel andere pistes. In principe kan je van alles een musical maken.

Hoe bekijken jullie die gebeurtenissen als jongvolwassenen?

Fiene: Wij zijn heel blij dat dit verhaal verteld kan worden. Dan nog door het als een musical te mogen spelen, dat is het mooiste dat er is!

Wanne: Ook voor ons, we leren dit verhaal kennen door het te spelen. Dan merk je ook hoe heftig het echt wel is. Voor ons is het een heel beklemmende, maar ook een heel fijne ervaring, omdat we merken wat er daar allemaal gebeurd. Vorig jaar zijn er daar nog maar pas 800 baby lijkjes ontdekt! Vorig jaar… Dit moét verteld worden!

Magdalena is vanaf 1 maart te zien in het Zuiderpershuis te Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.singingfactory.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier