Drie Dozijn Rode Rozen
Het eerste theaterstuk dat live op televisie werd uitgezonden opnieuw opvoeren? 70 jaar na uitzending, brengt Loge 10 Theaterproducties Drie Dozijn Rode Rozen opnieuw op de planken, in een regie van Bruno Van Heystraeten.
Mooie ode aan eerste theaterstuk dat live werd uitgezonden op televisie
Het publiek maakt kennis met vier acteurs en een regisseur die voor de eerste keer een theaterstuk live op televisie zullen brengen. Stress alom, aangezien dit nooit eerder in televisiegeschiedenis gebeurde. Na laatste aanwijzingen door de regisseur, wordt er live op antenne gegaan. Drie Dozijn Rode Rozen vertelt het verhaal over Marie-Louise en André, een koppel waar de sleur overduidelijk is. André en de vriend aan huis, Julien, schrijven een liefdesbrief in naam van Meneer Mysterie en samen met drie dozijn rode rozen willen ze die opsturen naar een vrouw waar Julien een oogje op heeft. Dit gebeurt echter niet, aangezien Marie-Louise het boeket en de brief vindt en meent dat deze voor haar zijn. André en Julien schrijven dagelijks brieven aan Marie-Louise in naam van Meneer Mysterie. Marie-Louise wordt stilaan verliefd op haar heimelijke beminnaar en André wordt des te gefrustreerder door te zien dat zijn vrouw dit allemaal achterhoudt voor hem. Wanneer André een bijeenkomst regelt tussen Marie-Louise en Meneer Mysterie en zij wel degelijk wil gaan, is dit voor André de druppel die de emmer doet overlopen.
Drie Dozijn Rode Rozen is een fijne productie, die zijn meerwaarde haalt uit de komische momenten achter de scène
Loge 10 Producties maakt een uitstekende keuze door niet alleen het theaterstuk, maar ook de sfeer achter de schermen ten tonele te brengen. Zo zien we de spanning van de regisseur die alles nauwgelet opvolgt, de camera- en geluidsman die alles goed op beeld willen krijgen en de geluidseffecten die worden nagebootst door één van de actrices. Door de kleine foutjes en zeker door de hilarische momenten tijdens de geluidseffecten, wordt het verhaal des te grappiger. In het theaterstuk zelf zit jammer genoeg geen vaart. Het is duidelijk dat dit werk 70 jaar oud is; het komt traag op gang, er gebeurt te weinig en de spanning wordt daarom teniet gedaan. Het is een mooi idee om het werk in zijn authenticiteit te laten, maar het is te traag voor deze tijd.
Het decor en kostuums passen perfect bij het theaterstuk; het schreeuwt jaren ’50. Leuk is dat er wordt gewerkt met een oude camera die de acteurs filmt en dat er nog een geluidsman op de scène staat die een micro boven de acteurs houdt. De kers op de taart is dat er ook te zien is wat de mensen thuis zien: er staat een televisie met de beelden van het theaterstuk.
Hoewel het werk zelf te traag is voor de dag van vandaag, is het een mooie ode aan het eerste theaterstuk dat live werd gebracht op televisie
Marc Stroobants speelt de rol van André Vérand en met andere woorden die van Meneer Mysterie. Het is grappig om te zien hoe hij André eerst neerzet als een zelfzekere zakenman, maar wanneer André merkt dat zijn vrouw verliefd begint te worden op Meneer Mysterie, verandert het karakter van het personage en wordt hij veel opvliegender en gefrustreerder. Andrea Croonenberghs vertolkt Marie-Louise Vérand en zet een zeer elegante vrouw neer, die toch zoals een puber verliefd blijkt te zijn om Meneer Mysterie. Daan Hugaert neemt de rol van Julien Saget op zich. De wisselwerking tussen hem en Marc Stroobants is hilarisch. Julien is onzeker over de liefdesbrieven en blijft André waarschuwen over negatieve gevolgen, maar André verwerpt deze argumenten. De momenten van stress bij Julien zet Daan Hugaert hilarisch neer. Degene die echter met de prijs van meest komisch personage naar huis gaat is Ann De Winne die Rosine speelt. Hoewel ze weinig op de echte scène staat, zorgt ze in de coulisse voor de geluidseffecten. Ann De Winne weet op de perfecte momenten het publiek aan het lachen te brengen en doet dit zonder enige moeite. Wouter Vermeiren maakt de cast volledig door de rol van Bert Janssens, de regisseur, te vertolken. Zoals een echte regisseur probeert hij net voor opname zijn acteurs te bedaren en probeert hij alles in goede banen te leiden.
Drie Dozijn Rode Rozen is een fijne productie, die zijn meerwaarde haalt uit de komische momenten achter de scène. Hoewel het werk zelf te traag is voor de dag van vandaag, is het een mooie ode aan het eerste theaterstuk dat live werd gebracht op televisie.
Drie Dozijn Rode Rozen is nog te zien tot en met 4 april 2023 in de Rode Zaal in het Fakkeltheater. Meer info en tickets vind je op www.loge10.be
Door Amber Degeest
Foto’s: Loge 10