De Gelaarsde Kat
Gisteren ging in Kaatsheuvel de nieuwe sprookjesmusical van de Efteling in première. Na Klaas Vaak en Pinokkio is het nu de beurt aan De Gelaarsde Kat om de harten van het publiek te veroveren. En dat doet hij zeker.
Miauwen volgens traditie
De Gelaarsde Kat is misschien niet meteen het meest bekende sprookje, maar tot de verbeelding spreekt het zeker; molenaarszoon Bas die van zijn vader enkel een kat erft, terwijl zijn broers de molen en de ezel krijgen. Oneerlijk verdeeld? Zo lijkt het, maar niets is minder waar. Want kat Tim – a.k.a Bolletje- zorgt ervoor dat Bas uiteindelijk mag trouwen met de mooie Prinses Tessa.
Marcel Visscher zet perfect zijn klauwen in deze rol
Een leuke twist is dat we in deze musical zien dat de kat vroeger een jongetje was, maar werd vervloekt door tovenaar Mavros. Het verklaart meteen waarom hij zo intelligent is en kan praten. Marcel Visscher zet perfect zijn klauwen in deze rol. Zijn humor en mimiek is to the point en hij swingt de pannen van het dak. Soy Kroon en Vajèn van den Bosch zijn heel aandoenlijk als Bas en Tessa, of zoals de kat het zelf zegt; een leuk setje. Hoewel de toegankelijke muziek het niet doet vermoeden weet van den Bosch er toch af en toe een aantal rake noten uit te persen; klasse. Duizendpoot Dick Cohen mag switchen tussen drie personages en doet dit met verve. Verrukkelijk over de top als de kakkerige Koning Christiaan van de eersten – de tweede en lieflijk charmant als kattenvrouwtje Agatá. Het ensemble overtuigt zowel als boerenvolk – waar er duchtig gebruik wordt gemaakt van onder andere Limburgse en Vlaamse accenten – en als kat. Iedere voorstelling spelen er ook zo’n kleine veertig (andere) kinderen mee. Commercieel een goede zet, maar vooral ook zeer aandoenlijk wanneer zij ten tonele komen.
Het decor is absoluut Efteling waardig en lijkt zo uit het sprookjesbos te zijn geplukt. Er wordt goed gebruik gemaakt van de zijkanten en de zaal. Wanneer er een decorwissel op de mainstage plaatsvindt gaat het verhaal daar gewoon verder, waardoor de vaart op nagenoeg geen enkel moment uit de voorstelling gaat. De kostuums zijn fraai, alsook het gebruik van de attributen; een knipoog naar de Kikkerkoning, de geestige koets-scène en als hoogtepunt de sluier van Prinses Tessa. De muziekscore is heerlijk gevarieerd en gaat van folklore, pop, latino tot disco. Zelfs een rap passeert de revue.
Het decor is absoluut Efteling waardig en lijkt zo uit het sprookjesbos te zijn geplukt
De Gelaarsde Kat bevat eigenlijk alles; een verhaal over vriendschap, jofele muziek en choreografieën, droge humor en een idyllisch plaatje én dat alles geheel volgens de traditie!
De Gelaarsde Kat is exclusief te zien in het Efteling Theater tot en met 5 maart 2017. Voor meer informatie en tickets surf je naar www.efteling.com.
Door Wendy de Noier
Foto’s: Wendy de Noier