Damiaan de Musical
Wie kent er Pater Damiaan niet? In 2005 werd hij nog verkozen tot de Grootste Belg aller tijden. Maar wat weten we nog meer? Hoge tijd om de persoon achter de mythe te leren kennen dachten ze bij Historalia en de musical was een feit. Naast de basiliek van Scherpenheuvel, de plaats waar de jonge Jozef De Veuster afscheid nam van zijn moeder, kan je naar het Musicalspektakel Damiaan gaan kijken. Te voet hoeft niet, maar de omweg zeker waard.
Damiaan, heilige van vlees en bloed
Het verhaal van deze Damiaan musical is opgevat als een gegidste toer in de Basiliek van Scherpenheuvel. Onze gids blijft er stilstaan aan het beeld van Damiaan en het verhaal begint als vanzelf te rollen. Het afscheid van Damiaan van zijn moeder, de aankomst in Honolulu, de priesterwijding, zijn werk als missionaris en uiteindelijk zijn leven en dood tussen de melaatsen op Molokaï.
Het verhaal dat verteld wordt, gaat niet vervelen
Achter de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel, is een grasplein omgetoverd tot een groots (grotendeels overdekt) openluchttheater. Het speelveld is verdeeld tussen een groot podium met daarvoor een zandvlak. De volledige breedte van het podium wordt gevuld met een decor dat de basiliek voorstelt. De ramen worden gevormd door led-schermen en zorgen voor het beeld van de andere locaties. Iedereen krijgt een hoofdtelefoon om de soundtrack te kunnen horen. Er wordt live geacteerd, maar zo blijft de geluidshinder in Scherpenheuvel beperkt. De meer dan 150 mensen op scène, zijn een mengeling van professionals, studenten en liefhebbers.
Het verhaal dat verteld wordt, gaat niet vervelen. Het toont de mens achter de naam Damiaan en houdt een strak tempo aan. Het aantal weinig tot het verhaal bijdragende scènes is zeer beperkt en de tussenkomst van de gids, prima gestalte gegeven door Maja Van Honsté, zijn passend en slim beperkt gehouden. Het is dikwijls verleidelijk een verteller te veel te gebruiken wat altijd het tempo breekt. Ster van de avond is, hoe kan het anders, Damiaan. Pieter Jan De Paepe zet hem neer als een mens van vlees en bloed met zijn sterke kwaliteiten en tekortkomingen. Prima bijgestaan Janis Van Dorsselaer als Kaia, die vocaal excelleert zodat zelfs de vleermuizen even komen ronddansen.
De muziek van Sam Gevers is eveneens een ster van deze musical
Kato Haes (Lani) en Nordin De Moor (Mano) brengen de romantiek mee en doen dat mooi gedoseerd zodat het geloofwaardig overkomt. Leendert De Vis is knap als de Bisschop, eerst als empathische overste draait hij met tegenzin naar medeplichtige van de eerste minister (Steven Colombeen). Tim Saey blinkt uit als dubbele slechterik, leprajager John & Pater Albert. De muziek van Sam Gevers is eveneens een ster van deze musical. Er zijn verschillende sferen te horen, maar alles samen vormt het toch een eenheid. De knipoog naar die andere grote Vlaams priester is waarschijnlijk bedoeld en passend. Tijdsgenoten van elkaar, vochten ze elk voor hetzelfde.
De belichting is prima, al lijken er hier en daar nog enkele mensen niet altijd in het licht te staan. Maar de juiste sfeer zit er duidelijk al in. Het geluid is prima in de hooftelefoons, de mix klopt mooi. Het enige minpunt is het decor, dat dan wel groot is maar goedkoop aanvoelt. De poorten rimpelen telkens ze open en toe gaan, de achterste zeilen zijn niet strak gespannen. Qua ontwerp is de basiliek veel te overheersend, daar waar het verhaal 80% in Hawaï plaatsvindt. Prominentere led schermen hadden hier zeker een meerwaarde gegeven, nu zijn ze relatief klein, al zijn de gebruikte visuals zeker mooi. De choreo’s zijn zeer sterk, soms wel net iets te gekunsteld. Zo voelt het bijvoorbeeld vreemd aan om alle bezoekers van een kerk ineens hetzelfde te zien doen.
Er is goed gewaakt over de kern van het verhaal en alle verhaallijnen daarnaast zijn steunend
Eigenlijk is het verbazend dat er nu pas een musical over Damiaan is gemaakt. Deze creatie van Historalia is zeer goed gelukt, er is goed gewaakt over de kern van het verhaal en alle verhaallijnen daarnaast zijn steunend. Hier en daar zijn er nog enkele nutteloze herhalingen, maar die storen amper. Regiewijs is alles ook vlot in scène gezet. Zowel hoofdcast als ensemble en figuranten zorgen niet alleen voor een goede invulling, maar zorgen ook allemaal samen voor snelle scènewissels. Alles samen maakt dit een musical die een goede vaart heeft en je meeneemt in het te korte leven van die Grootste Belg, Sint Damiaan.
Damiaan speelt nog tot en met 2 september te Scherpenheuvel. Meer info & tickets vind je op www.damiaan.be.
Door Patrick Defort
Foto’s: Wendy de Noier
Er word wel live gezongen, ik zette mijn headset af en hoorde allen wel zingen.