Chess
Na het ABBA-avontuur vonden Björn en Benny dat het tijd was om te tonen wat ze nog allemaal meer konden. Een musical was daar een mooie showcase van. Chess is het resultaat van hun uit het ABBA-keurslijf losgebroken muzikale kwaliteiten. Tim Rice vond zijn inspiratie voor het verhaal in de thriller die het WK schaken in 1972 was. Een arrogante Amerikaan en een koele Sovjet, koude oorlogspelletjes en een vrouw. Een zeer leuke opzet voor een musical vol met stijl- en ritmeveranderingen. Bohemian neemt wederom niet de gemakkelijke weg.
Vocale en muzikale topprestatie
Chess is eigenlijk niet meer dan het verhaal van een onmogelijke liefde. Florence Vassy, vriendin en assistente van Amerikaans schaakkampioen Freddie Trumper valt voor de Russische grootmeester. Terwijl Freddie het zichzelf onmogelijk maakt bij haar door zijn arrogante opvliegendheid, blijkt Anatoly Sergievsky een hele tedere man te zijn. Om haar te kunnen volgen naar het Westen, laat hij echter vrouw en kind achter in de Sovjetunie. Zijn KGB-begeleider Molokov doet er alles aan om hem terug naar Rusland te krijgen. Het resultaat is een schaakspel met alle protagonisten als pionnen.
Vocaal en muzikaal ligt de lat weer zeer hoog. De cast levert een mooie prestatie af, ook in de intiemere momenten
Met deze Chess toont Bohemian Productions dat er weinig musicals zijn die ze niet aankunnen. Vocaal en muzikaal ligt de lat weer zeer hoog. De cast levert een mooie prestatie af, ook in de intiemere momenten. Het ensemble doet de vloer letterlijk daveren in de grote massa scènes. De choreo’s die ze uitvoeren zijn niet de eenvoudigste, maar worden strak uitgevoerd. Energie ten over, wat het zeer leuk maakt om zien. Ook vocaal zijn ze zeer sterk in groep. De dansers brengen enkele scènes iets extra, maar zijn in andere scènes geen meerwaarde.
Het decor is zeer eenvoudig gehouden, maar trekt de lijn van het schaak-thema door. De projecties op de gestileerde schaakbordvakken zijn een goede aanvulling en mogen zelfs nog iets meer gebruikt worden. Het is wel zeer moeilijk om de verschillende projecties op de vakken links en rechts van het podium te beide te kunnen volgen. Wat spijtig is bij het versnelde schaaktornooi. De rekwisieten passen zeer goed in het thema, met een Aeroflot-trap op ware grootte als eye catcher. Het lichtplan is zeer sfeervol en effectief, al beperkt het in enkele scènes de bewegingsvrijheid van de acteurs wat de dynamiek op dat moment niet ten goede komt. Het geluid is goed, maar regelmatig overstemt het 27-hoofdig orkest de zangers. Een enorme pluim voor het kleding-team. De zeer talrijke kostuums zijn heerlijk om naar te kijken.
Met deze Chess toont Bohemian Productions dat er weinig musicals zijn die ze niet aankunnen
Het grootste probleem in Chess zijn de talrijke en relatief lange solo’s en duetten. De enscenering voor deze stukken blijven een enorme uitdaging. Mede door de zeer dynamische massa scènes, vallen ook nu de intiemere stukken grotendeels stil. Dat maakt het soms moeilijk om in het verhaal te blijven, voornamelijk tijdens de eerste acte. Na de pauze blijft het ritme veel hoger met een emotioneel hoogtepunt tijdens ‘Ik ken hem pas nu’. De eerste acte iets dynamischer krijgen zou deze show af maken, maar wat er nu staat is al een zeer sterke prestatie! Puik werk van het hele team.
Chess is enkel nog op zondag 14 mei (15 uur) te zien in de Stadsschouwburg in Sint Niklaas. Meer informatie over Bohemian Productions vind je op www.bohemianproductions.be.
Door Patrick Defort
Foto’s: Wendy de Noier