Charlie and the Chocolate Factory

Hoewel hij bij de meeste mensen bekend staat als Sjakie, is het verhaal van het arme jongetje dat door de eigenaardige chocolademaker Willy Wonka, na het op een curieuze manier afvallen van de andere jonge kandidaten, uitgekozen wordt om zijn fabriek over te nemen een klassieker. Het boek van Roald Dahl kwam uit in 1964, in zowel 1971 (met Gene Wilder) als in 2005 (met Johnny Depp). In 2013 ging in Londen de musicalversie in première, en nu volgt Nederland.

Dicht bij de kern

Juist omdat het verhaal al zo bekend is, duurt de eerste acte wel erg lang. Het hoogtepunt van het verhaal speelt zich ten slotte af ín de fabriek, waar we niet alleen de wonderlijke uitvindingen van Wonka in het echt zien, maar ook de welverdiende, hilarische, hoewel ietwat moralistische exits van de irritante medewinnaars. De eerste acte voelt dus vooral als een lange aanloop – we leren de Charlie kennen, zijn (bijzonder geestige) opa’s en oma’s en de andere kinderen en, niet onbelangrijk, hun ouders. Want hoewel de kinderen, op Charlie na, alle vier verwend, irritant en onuitstaanbaar zijn, is dat duidelijk niet uitsluitend aan hen te wijten. Hun ouders lijken nog een tandje erger te zijn, en (mede-)verantwoordelijk voor het gedrag van hun kroost. Allemaal belangrijk voor het verhaal, maar het had wel wat korter gekund.

De manier waarop het vormgegeven is voelt verrassend en nieuw

Gelukkig stelt de tweede acte dan ook allesbehalve teleur. Natuurlijk weten we grotendeels wel wat er allemaal gebeurt als ze eenmaal binnen zijn, maar de manier waarop het vormgegeven is voelt verrassend en nieuw. Het zou zonde zijn om misschien wel het wonderbaarlijkste onderdeel van de voorstelling helemaal te verklappen, maar enorme olifanten, Eschers trappen en een tiental televisieschermen met ogen passeren onder meer de revue.

Ten slotte de cast: daar valt werkelijk niets op aan te merken. Hoewel veel mensen aan Johnny Depp zullen denken bij de naam Willy Wonka, blijft Remko Vrijdag een stuk dichter bij boek-Wonka en Wilder-Wonka. Een eigenaardige man, die ondanks zijn mensenschuwheid op zoek lijkt naar begrip en eensgezindheid – maar dan wel op zijn manier. Tegelijkertijd maakt hij het karakter absoluut eigen – dat komt grotendeels door zijn rol in de eerste acte. Ook daar speelt hij Willy Wonka, maar dan vermomd als zwerver die het lot naar zijn hand zet door Charlie hoogstpersoonlijk op het pad naar het gouden ticket te duwen. Ook de rest van de cast is fenomenaal. Allemaal lijken ze hun personage, dat ten slotte al meer dan 50 jaar bestaat, te begrijpen en dicht bij de kern te houden, terwijl ze hun eigen, modernere versie van gemaakt hebben.

Remko Vrijdag blijft een stuk dichter bij boek-Wonka en Wilder-Wonka

Verrassend is het verhaal van Willy Wonka, Charlie en Opa Jacob niet. Daardoor kan het soms wat lang wachten zijn op het gehoopte spektakel, maar als dat uiteindelijk komt stelt het allesbehalve teleur en is het de perfecte voorstelling voor zowel jonge als oude Charlie-fans.

Charlie and the Chocolate Factory is nog tot en met 5 maart te zien in de Nederlandse theater. Meer informatie & tickets vind je op www.charliedemusical.nl.

Door Yuki Hochgemuth

Foto’s: Wendy de Noier