CATS
Cats in 1 woord? MiWAUW! Deze Londense West End productie, inclusief Engelse cast, doet maar korte tijd Nederland aan en is echt een feest om naar te kijken. Het toneel, de kleding, dans en zang sluit allemaal purrrfect op elkaar aan en de katten zijn geen moment uit hun rol.
Hoog niveau met veel energie
Een nieuw leven
Elk jaar hebben de Jellicle cats, een ‘kattenfamilie’, een bal. Op deze avond kiest de pater familias met de naam old Deuteronomy één uitverkorene uit, diegene krijgt de kans om een geheel nieuw leven te beginnen. Ademloos (en soms op het puntje van hun stoel) kijkt het publiek toe hoe zowel de jongere als oudere katten zich voorstellen. Bijvoorbeeld het dynamische duo Munkustrap en Jennyanydots, die via smalle luiken en openstaande bovenramen naar binnen klimmen om de bewoners te ontdoen van lekker eten of glimmende sieraden. Of sexy Rum Tum Tugger die met zijn hele lichaam macho uitademt en menig vrouwtje in kattenzwijn laat vallen. En ook Skimbleshanks zet een daverend optreden neer. Om het verhaal van de spoorwegkat te vertellen worden attributen die eerst als rommel op het podium stonden, ineens omgevormd tot trein inclusief stoomwolk! Schokkerig, verlegen en licht onverzorgd komt ook Grizabella het podium op, na een leven als glamourpoes is zij afgetakeld en wordt ze niet geaccepteerd door de anderen.
Elke beweging die gedaan wordt op het toneel is zoals een van Neerlands favoriete huisdier dit zou doen: flexibel, berekenend en gebalanceerd
Elk voorstelrondje is op zijn eigen manier leuk, echter is dat in de eerste acte vooral veel aan bod: het leren kennen van de katten. Deze aaneenschakeling van kennismakingen is erg fijn om naar te kijken, maar vormen in het begin niet echt één geheel. Het tweede gedeelte van de voorstelling brengt wat meer spanning met zich mee, Macavity ontvoert het familiehoofd en zorgt daarmee voor heel wat stress bij de andere cats. Gelukkig is het eind-goed-al-goed als magiër Mr. Mistoffelees op het podium verschijnt en Old Deuteronomy weet te bevrijden. Grizabella wordt gekozen op het bal en vindt eindelijk aansluiting bij de andere katten en het publiek wordt nog een laatste keer getrakteerd op een swingend optreden en een wijze les; katten moeten met respect behandeld worden, het zijn tenslotte net mensen.
Eén decor, meer dan twintig katten
Kartonnen pakken Kelloggs, uitvergrote petflessen, rafelige lappen stof en de achterkant van een auto zijn enkele van de onderdelen die on stage aanwezig zijn. Katten verdwijnen én verschijnen op het podium via de verschillende rioolbuizen en ook de achterbak van de auto blijkt open te kunnen en laat weer een andere poes zien. Soms lijkt het alsof attributen ineens op het podium verschijnen, er gebeurt namelijk altijd wel iets. Niet zo gek ook als er meer dan twintig huisdieren over het toneel kruipen. Bijna de hele musical lang staat de voltallige cast op het podium en dat levert op geen enkel moment omkleed problemen op. Het uitbeelden van een muis of hond gebeurt namelijk gewoon on-stage: een kat zet een muizenmasker op om een gezongen verhaal van beeld te voorzien.
Wat de musical écht goed maakt is het samenspel en de dans
Van alle markten thuis
Maar wat de musical écht goed maakt is het samenspel en de dans. Al voor de pauze wordt er getapdanced en komen er elementen uit het ballet terug. Daarbij zien de acteurs er geen moment moe uit, elk lied en elke dans wordt op hoog niveau en met veel energie uitgevoerd. Bewonderenswaardig is ook het acteerwerk, de spelers stappen geen moment uit hun rol en als er gezongen wordt, zijn de katten nog steeds zacht aan het miauwen en zichzelf aan het schoonmaken. Elke beweging die gedaan wordt op het toneel is zoals een van Neerlands favoriete huisdier dit zou doen: flexibel, berekenend en gebalanceerd, waarbij er met enige regelmaat over het toneel geslopen en gekropen wordt. Qua zang is de stoere Rum Tum Tugger geweldig goed in staat zijn stem lekker arrogant te laten klinken en is Grizabella zacht, breekbaar en onzeker tegelijkertijd. De acteurs hebben niet alleen de katachtige bewegingen goed onder controle, maar weten ook hoe zij hun persoonlijkheid terug moeten laten komen in een lied.
Van 20 december 2018 t/m 13 januari 2019 is de musical te zien in Amsterdam en Rotterdam. In april komt CATS ook nog 2 weken terug, dan in Groningen en Breda.
Door Laura Winters
Foto’s: Annemarijn Clement