Assisen

Heb je je ooit al afgevraagd hoe het voelt om deel uit te maken van een volksjury in een veelbesproken assisenzaak? In Assisen, de webcam-moord speelt u de belangrijkste rol. U beslist immers over de schuld of onschuld van de beklaagde…

Wie spreekt de waarheid? Wie liegt? 

Anne Delorge (Mira Delbaen) is een jonge, intelligente, zelfstandige jongedame die haar studies Geneeskunde combineert met een extra baantje als prostituee. Onder de naam Candy werkt ze voor Rudi Yanosh (Manou Kersting) in club Aphrodite. Wanneer Candy plots dood wordt aangetroffen in de webcamkamer, wijst alles in de richting van klusjesman Jurgen Casteels (Peter Thyssen). Toch schreeuwt hij zijn onschuld uit. Het komt tot een assisenzaak waarin de drie belangrijke getuigen worden gehoord. Gilles Colin (Kürt Rogiers) en Procureur des Konings Veerle Durieux (Francesca Vanthielen) bespelen de jury door respectievelijk Casteels’ onschuld en schuld aan te tonen. Uiteindelijk ligt het lot van de beklaagde in handen van de jury. En die jury, dat bent u: het publiek.

Elke discussie, elk pleidooi en elke getuigenis verloopt vlekkeloos en vindt plaats in een overigens zeer realistische setting

Uitgezonderd. zet met Assisen een inhoudelijk sterke voorstelling neer. Frank Van Laecke en Peter Römer slaagden erin een puzzel te creëren waarvan elk stukje perfect werd uitgesneden. Ze kregen hierbij overigens de hulp van Jef Vermassen, die de scenaristen het nodige juridische advies verschafte. Aan de toeschouwer om met alle aangereikte puzzelstukjes aan de slag te gaan. Niet eenvoudig, want wie spreekt de waarheid en wie liegt?

De hele voorstelling lang wordt er informatie op de jury afgevuurd en elk detail kan belangrijk zijn. Toch is Assisen geen loodzware, statische voorstelling. Af en toe word je uit de rechtszaal getild en terug in de tijd gekatapulteerd. Die flashbacks zorgen voor de nodige afwisseling en variatie. Leuk ook, hoe bepaalde flashbacks meerdere keren terugkomen, maar dan telkens vanuit het perspectief van een ander personage. Dit maakt pijnlijk duidelijk dat iedereen zijn eigen versie van de feiten vertelt. Gelukkig krijgt het publiek tijdens de pauze (lees: opschorting van de zitting) de kans om vragen te formuleren voor de beklaagde en de getuigen. Die vragen worden dan aan het begin van deel twee aan de desbetreffende personen voorgelegd.

Voor Kürt Rogiers lijkt deze rol op het lijf geschreven. Met een combinatie van overtuigingskracht, zelfzekerheid en charme wint hij het publiek moeiteloos rond zijn vinger

Naast de flashbacks, zorgen ook enkele hilarische personages voor luchtigheid. Kadèr Gurbuz speelt Mira De Schepper, alias Betty, een collega-prostituee. Met haar grote mond en uitgesproken Gentse accent is ze de ster van de rechtszaal. Manou Kersting kruipt in de huid van Rudi Yanosh, de baas van club Aphrodite. Ook hij brengt met zijn oneliners en versprekingen het publiek aan het lachen. Carry Goossens is de aandoenlijke Robert Delorge, de vader van Anne. Totaal gebroken door de dood van zijn dochter, al blijkt ook hij geen heilig boontje te zijn. De beklaagde Jurgen Casteels, overtuigend vertolkt door Peter Thyssen, wordt bijgestaan door zijn advocaat, Gilles Colin.

Voor Kürt Rogiers lijkt deze rol op het lijf geschreven. Met een combinatie van overtuigingskracht, zelfzekerheid en charme wint hij het publiek moeiteloos rond zijn vinger. Alhoewel, Procureur Veerle Durieux, gespeeld door een schitterende Francesca Vanthielen, maakt het hem knap lastig en doet het publiek twijfelen. Ze gaat ver om haar gelijk te halen. Gelukkig wordt het proces in goede banen geleid door voorzitter Jef Voorjans, maar dat blijkt niet altijd even simpel. Frans Maas straalt de nodige rust en standvastigheid uit die de rechtszaak nodig heeft, al wordt het ook hem soms te veel. De rol van gerechtsdienaar is ook erg interessant. Bert Verbeke gidst je door het doolhof dat een assisenzaak toch wel is en begeleidt het publiek richting hét moment van de avond: de schuldvraag. In de flashbacks, tot slot, zien we Mira Delbaen een prima Candy neerzetten, die niet op haar mondje gevallen is. Wat opvalt, is dat de personages perfect op elkaar zijn ingespeeld. Het proces zou aan overtuigingskracht verliezen als de timing niet nét goed zat. Maar elke discussie, elk pleidooi en elke getuigenis verloopt vlekkeloos en vindt plaats in een overigens zeer realistische setting.

Assisen doet je stilstaan bij de moeilijke beslissing die een jury moet maken

Is Jurgen Casteels schuldig aan de moord op Anne Delorge? Of wil een van de getuigen de schuld misschien in zijn schoenen schuiven? De jury wordt bestookt met verhalen, maar moet uiteindelijk toch de knoop doorhakken. Maar heeft het publiek het bij het rechte eind? Wat als je de verkeerde beslissing maakt? Assisen doet je stilstaan bij de moeilijke beslissing die een jury moet maken. De toekomst van de beklaagde ligt volledig hun handen en voor één avond dus ook in die van jou.

Assisen is nog tot en met 11 februari te zien in Theater Elckerlyc. Voor meer informatie en tickets kunt u terecht op de website van Uitgezonderd.: www.uitgezonderd.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier