Arthur van Camelot
Bij De Proefkonijnen kan deze dagen terecht voor een unieke theaterbelevenis. Met Arthur van Camelot maakt dit productiehuis hun allereerste immersive theater. In deze theaterstijl, loop je als kijker rond tussen de spelers, terwijl het verhaal zich ontwaart. Je kan zelf opgeroepen worden om meer dan een simpele figurant te zijn. Theater zoals je het nooit beleefde, vrij uniek in onze contreien!
Veel potentieel
Het verhaal van Arthur van Camelot is gebaseerd op de legende van de Ridders van de Ronde Tafel. Koning Arthur (Randall Van Duytekom) komt terug thuis in Camelot en er wordt een groot feest gegeven. Merlijn (Hans Ligtvoet) schetst de situatie en bereidt met Guinevere (Eva Isselee) het publiek voor om de koning op gepaste wijze te ontvangen. Zoon Mordred (Ken Verdoodt) en zus Morgana (Katrien Debecker) doen ogenschijnlijk goed mee. Al werpen ze zich meer en meer op als ‘partypoopers’ Zal Arthur het koninkrijk blijven leiden? Of staat er een nieuwe koning op?
In deze theaterstijl, loop je als kijker rond tussen de spelers, terwijl het verhaal zich ontwaart
Voor wie niet bekend is met immersive theater, heel eenvoudig komt het erop neer dat er bijna constant verschillende scènes in aparte ruimtes worden gespeeld. Je kan als toeschouwer nooit alle aparte stukjes volgen, maar uiteindelijk zou je altijd de belangrijkste lijnen moeten meekrijgen. Een uitdaging om hiervoor te zorgen in de scriptuur. Overal is er meer of minder de gelegenheid om de acteur/actrice in jezelf los te laten en een klein rolletje mee te spelen.
De locatie die De Proefkonijnen voor dit stuk hebben gevonden, is de nagel op de kop. Het Cleydaelkasteel brengt meteen de juiste sfeer mee voor een Middeleeuws mysterie, de grote overdekte binnenplaats is ideaal als verzamelruimte en de lokalen in het kasteel werken goed voor de kleinere sessies. Alle ruimtes zijn heel leuk en in de juiste sfeer ingericht. Ook de ontvangst zet al meteen de toon, hier is overal zeer goed over nagedacht. Het grote probleem is dat er niet heel goed wordt opgelet dat iedereen regelmatig weggeraakt uit de centrale plaats. Het gebeuren hier loopt dan wel constant door, maar door het declamerende spel, snak je al snel naar een rustiger moment. Het spel wat verkleinen, ook op de binnenplaats, zou een grote meerwaarde met zich meebrengen. De kleinere scènes brengen dadelijk een extra aan je beleving mee. Je voelt je snel meegezogen in de complotten van Camelot en dat is natuurlijk waar het immersive gebeuren om draait. Het toont alvast dat dit stuk klopt in script en dat het met wat meer ervaring en aandacht voor de groepjes die uitbreken, een sterk geheel kan worden.
De locatie die De Proefkonijnen voor dit stuk hebben gevonden, is de nagel op de kop
De acteerprestaties zijn wisselend zonder zwak genoemd te kunnen worden. Het is dan ook een hele opgave om een volle binnenplaats te boeien zonder versterking. Katrien Debecker en Hans Ligtvoet maken indruk door hun fijne aanvoelen van het publiek. Ook Ken Verdoodt weet de zwarte kant van Mordred heel subtiel te laten groeien. Maar uiteindelijk is dit een team-effort waar er geen echt zwakke schakel te zien is. Enkele details zijn minder geslaagd, waarschijnlijk wegens budgettaire beperkingen. Moderne blikjes vloeken vreselijk in de setting en de gezongen liedjes zouden beter akoestisch begeleid worden, nu verdrinkt de zangstem nogal in de muziek.
Arthur van Camelot is geen kammelot. Het is een veelbelovend stuk met veel potentieel en zal ongetwijfeld bij elke voorstelling verder groeien. Hopelijk is dit de start van een lange traditie immersive theater in België!
Arthur van Camelot speelt nog tot en met 9 maart in het Cleydaelkasteel te Aartselaar. Meer info & tickets op www.deproefkonijnen.be
Door Patrick Defort
Foto’s: De Proefkonijnen