Allard Blom en Dirk Brossé

Het is bekend: Music Hall zet als kerstmusical de splinternieuwe musical Scrooge op de planken. Een verhaal, gebaseerd op het boek A Christmas Carol van Charles Dickens. Als scriptschrijver, maker van de liedteksten en componist doet Music Hall beroep op de Heilige Drievuldigheid van de Lage Landen: Allard Blom, Dirk Brossé en Frank Van Laecke. Musical Vibes kreeg de kans om enkele vragen te stellen aan de grondleggers van de liedteksten en muziek: Allard Blom en Dirk Brossé.

Eindelijk iemand die een kerstmusical op de planken zet

Hoe zijn jullie te werk gegaan met de verbinding tussen tekst en muziek?

Allard: Wij werken wel vaker samen, maar dit was een beetje wonderlijk. De eerste akte lag er al een tijd. Dan werd het project, door omstandigheden, even op de lange baan geschoven. Daarna zijn we weer bij elkaar gekomen en hebben we er vaart achter gezet. Meestal is het zo dat Frank en ik de teksten maken, en die teksten geven we dan weer aan Dirk. Dat is het moment waarop Dirk denkt: ‘Oh, hier valt wel iets mee te doen’, of ‘Dit heb ik genomen als sfeer, maar het moet helemaal anders.’ Dan pas je dat een beetje aan elkaar aan.

Werken jullie altijd met drie samen? Hoe gaat dit in zijn werk?

Dirk: Wel, bij het begin van onze samenwerking kenden we elkaar niet zo goed. Zo zaten we heel vaak samen, letterlijk. We verbleven soms dagen aan een stuk samen. Daar werd gewerkt, maar er werd ook gelachen. Op een bepaald moment heb je dan een samenwerkingsrelatie waarmee je eigenlijk met Skype teksten kan doornemen, dat doen wij ook. Dan vraag ik bijvoorbeeld: ‘Allard, hoe zie jij dat? Lees dat eens voor. Het personage zingt dat, maar is dit nu het juiste tempo?’ Heel dikwijls als Allard de tekst doorneemt, dan hoor ik al muziek. Toen we in het begin samenwerkten, was het zo dat er veel heen en terug werd gekaatst. Momenteel is het zo dat , als ik de teksten van Allard krijg,  ik het ofwel in één ruk op muziek kan zetten ofwel klopt er helemaal niets. Dan heb ik een heel ander lied in mijn hoofd. Dat heeft niets te maken met Allard zijn teksten, maar we hebben al veel van elkaar geleerd. Allard is met de jaren veel muzikaler gaan denken. Ik ken ook zijn schrijfstructuur. Wat ik er leuk en uitdagend aan vind, is dat hij het niet altijd volgens telbare stramienen doet, wat je als componist dwingt om de gebruikelijke paden te verlaten, en naar andere maatsoorten te gaan zoeken.

Allard: Wat natuurlijk leuk is, maar soms ook frustrerend (lacht).

Dirk: Zeker ook frustrerend. We zijn twee heel open mensen. Als je dingen creëert, moet je één ding leren: je ego aan de kant zetten. Je creëert samen iets, we hebben een gezamenlijk doel voor ons. We willen dat het dan op een zo goed als mogelijke manier wordt gerealiseerd. Daarbij moet je soms afstand doen van dingen. Als ik alle partituren die ik al in de vuilbak heb gegooid, moet samennemen, dan kan ik een hele musical maken (lacht). Maar gelukkig, want dankzij al die dingen die ik verticaal heb geklasseerd, zijn er ook zaken die horizontaal het licht hebben gezien.

Als je dingen creëert, moet je één ding leren: je ego aan de kant zetten. Je creëert samen iets, we hebben een gezamenlijk doel voor ons

Proberen jullie altijd nieuwe muziek en teksten te creëren, of komen er soms melodieën en teksten van vorige musicals terug?

Allard: Sommige teksten heb ik in een andere flow geschreven, in een ander verhaal, en dan ga ik toch liever vanuit het script naar nieuwe teksten zoeken. Volgens mij heb ik dat welgeteld maar één keer gedaan in mijn leven, maar dat nummer had ik los van alles gemaakt. Dat had ik al een keer geschreven.

Dirk: Ik probeer altijd nieuwe melodieën te vinden, uiteraard. Maar de muziek die ik schrijf voor musicals, refereert naar het collectief geheugen: het is geen muziek die hermetisch is afgesloten. Als je een musical schrijft die bedoeld is als familiespektakel, dan moet je muziek schrijven die aansluit bij het collectief geheugen. Dan is het bijna onvermijdelijk dat je in de buurt komt van melodieën die al bestaan. Het is mij al overkomen. Ik heb ook stiekem een luistercomité, ik ga dat alleen maar aan jou vertellen en aan niemand anders (lacht). Dat bestaat uit vrienden, muzikanten, het moeten niet per se musicalfans zijn, maar ze hebben een ongelooflijk repertoirekennis. Ik laat mijn melodieën horen, en ik vraag: ‘Doet je dat aan iets denken, refereert dat naar iets?’ Ik ben ook dirigent, naast componist.

Ik heb duizenden partituren gedirigeerd, honderden per jaar. Die muziek zit allemaal op mijn harde schijf. Onbewust is het aanwezig. Het is mij één keer overkomen dat ik bijna in de gevarenzone van plagiaat zat. Nadat de première al had plaatsgevonden, zei iemand het mij, en het was terecht. Het was bijna plagiaat, maar niet bewust. Kijk naar de muziekgeschiedenis, in de tekstwereld zal dat ook zo zijn: ons alfabet heeft 26 letters, en daarmee kan je x aantal combinaties van woorden mee maken. Ik moet nu wel zeggen dat als ik de teksten van Allard lees, dat ik die nog nooit ergens anders heb gelezen. Dat vind ik altijd boeiend.

Allard: Ik vind  wel dat het een moeilijke filter is. Je probeert nooit te herhalen, maar hoeveel liedjes zijn er over liefde gemaakt? Ze zitten vol met metaforen. Soms denk je echt wel: ‘Waar haal je het vandaan? Nog een liefdesnummer.’

Heel dikwijls als Allard de tekst doorneemt, dan hoor ik al muziek

Vinden jullie het speciaal om een kerstmusical te maken?

Allard: Ik vind het super leuk. We wilden het eigenlijk al lange tijd een keer doen. Maar een kerstmusical, die wordt niet altijd gespeeld. Die kan je misschien het jaar daarna weer doen. Heel veel  producenten doen daarom ook geen kerstmusicals. Je kan die voorstelling zes weken spelen, maar daarna is dat het wel geweest. Ik vind het super leuk dat dit kan, dat iemand zegt: ‘Dit gaan we doen!’

Scrooge de Musical speelt in december 2018 in de Stadsschouwburg van Antwerpen, en in januari 2019 in de Capitole in Gent. Meer informatie en tickets vind je op www.musichall.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Patrick Defort