Aladdin

Het verhaal van Aladdin is bij het grotere publiek bekend geworden door Walt Disney. Echter is het verhaal in de familiemusical Aladdin een klein beetje anders. Meer zoals het verhaal echt is. Voor volwassen wellicht even wennen, de kinderen hebben daar echter geen last van. Die zijn dolenthousiast over deze musicale voorstelling en na afloop zelfs geïnspireerd!

En ze leefden nog lang en gelukkig

Het verhaal is in grote lijnen hetzelfde als de film is. De karakters zijn hetzelfde, al heet de prinses nu Amina in plaats van Jasmine. Ook is Abu in deze variant nergens te bekennen, de taak als rechterhand van Aladdin wordt vervuld door een rat. Hetzelfde zijn de grote lijnen in het plot: de verteller leidt het verhaal in en verhaalt over de straatjongen die verliefd wordt op de prinses. Hij wordt daarbij geholpen door zijn rat (en dus niet het welbekende aapje Abu), die zijn maatje soms uit benarde situaties bevrijdt. Zoals die keer dat Aladdin de grot in gaat om de magische lamp te vinden en zichzelf per ongeluk opsluit. Samen leren ze de geest kennen en met behulp van een magisch tapijt weten ze uit hun gevangenis te komen. Die geest helpt hen om in contact te komen met Amina, die uiterst gecharmeerd is van het jonge straatschoffie. Echter doet Jafar er alles aan om de prinses voor zichzelf te houden en worden zij even van elkaar gescheiden. Zoals in elk klassiek (Disney) verhaal is het eind goed, al goed en treden Amina en Aladdin met elkaar in het huwelijk. De geest wordt uit de lamp bevrijd en Jafar wordt verbannen tot eenzame opsluiting in deze oliecontainer.

Knap is dat iedereen een klein stukje van zijn of haar persoonlijkheid kwijt kan in het verhaal

Trouwen, net als Aladdin en Amina

De musical is precies lang genoeg (50 minuten) om de kinderen in de zaal muisstil te houden. En na afloop zijn de jongste in het publiek nog vol van het verhaal en zelfs een beetje geïnspireerd. Zo zegt een kleuter tegen haar vriendinnetje/zusje als ze de zaal uitlopen: als we later groot zijn dan gaan wij ook trouwen toch?  Dat zegt wel iets over hoe overtuigend de acteurs waren, die ondanks dat ze maar met vier zijn toch alle rollen kunnen spelen. Zo heb je Aladdin (Bram van Stiphout) Amina/rat/koopvrouw (Alisa Opari Luzi), grootvizier Jafar/rat/marktkoopman (Jessin Oulad El Hadj) en de geest/verteller/vader van Amina (Juliann Ubbergen). Knap is dat iedereen een klein stukje van zijn of haar persoonlijkheid kwijt kan in het verhaal. Ook qua zang zijn de jonge acteurs echt goed in staat om wat van hun gespeelde karakters bloot te leggen. Zo is Amina heel fijn om naar te luisteren door haar krachtige doch zachte stem en komt een klein beetje van de kwaadaardigheid van de grootvizier terug in de zang van Jessin Oulad El Hadj.

Weinig attributen, wel goede sfeer

De enige acteurs op het podium zijn bovenstaande personen en de gedaanteverwisseling van bijvoorbeeld marktkoopman naar grootvizier moet dan ook vrij snel gebeuren. Dit doet acteur Jessin met een doek om het hoofd, op het podium verandert de marktkoopman in Jafar, de slechterik die alles in zijn macht doet om Amina met hem te laten trouwen. En is een blauw sjaaltje genoeg om van rat naar prinses te veranderen. Het gedeelte waarin de acteur moet veranderen in geest wordt ook creatief opgelost. Een grote, paarse pop wordt uit de coulissen gehaald en met verve door Juliann Ubbergen gespeeld (Jessin Oulad El Hadj helpt hierbij een handje) wordt de wensenvervuller tot leven gebracht.

Na afloop zijn de jongste in het publiek nog vol van het verhaal en zelfs een beetje geïnspireerd

Wat betreft decor hebben de spelers ook weinig nodig om toch de juiste sfeer neer te zetten. Op het decor doen houten panelen dienst als de kantelen van het kasteel en als deze een kwartslag gedraaid zijn, is het de plek waar Aladdin samenwoont met rat. Als het decor weg wordt gerold, komen er gekleurde doeken naar beneden die dienst doen als de grot waar Aladdin de lamp vindt en ook het gedeelte met het magische tapijt wordt creatief opgelost. Zo is een kleedje met poppen erop genoeg voor het publiek om zich voor te stellen hoe de meest geliefde personages samen door de lucht zweven.

Fijne musical, ondanks dat het verhaal afwijkt van de film

Aladdin is dan ook een fijne musical om met de kinderen naar toe te gaan, al komen liefhebbers van de film wellicht bedrogen thuis. De bekende liedjes (‘Vlieg met me mee’ bijvoorbeeld) komen helaas niet terug en de rat zorgt voor een hele andere dynamiek dan het aapje, al maakt dat voor de kids niet uit. Die willen gewoon, net als Aladdin en Amina, trouwen als ze later groot zijn.  

Aladdin is nog tot en met 26 mei te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie & tickets vind je op theaterterra.nl

Door Laura Winters

Groepsfoto: Laura Winters
Scenefoto’s: Boy Hazes