Our House

Dit weekend is Our House van Belcanto in première gegaan in de pas vernieuwde Stadsschouwburg in Sint-Niklaas. Deze musical, met muziek van de Britse jaren ’80 band Madness, vertelt het verhaal van Joe Casey. Op zijn 18e verjaardag neemt Joe zijn vriendinnetje mee naar de plek met het mooiste uitzicht van de stad. Om daar te komen, moet hij echter inbreken op een bouwterrein. Wanneer de politie arriveert, staat Joe voor een (letterlijk) verscheurende keuze: kiest hij voor het duistere of het lichte pad? Welke impact heeft zijn keuze op zijn relatie met Sarah en zijn vrienden? 

Een fijne, entertainende avond

Nog voor de show echt begint, wordt al duidelijk dat dit een fijne, entertainende avond zal worden. Vanaf de eerste noten van het live-orkest, bewijzen ze dat dit nog steeds een echte meerwaarde is. De trillende bas en scherpe klanken van de koperblazers geven een extra dimensie aan de beleving. Dat het orkest heel strak speelt en niet op een fout te betrappen is, is pas echte madness gezien de complexiteit van de partituren. Ook het geluid is goed afgestemd. Iedereen is goed verstaanbaar, zelfs wanneer het orkest op volle kracht speelt. Dit kan voor sommige mensen iets te luid zijn, maar het is moeilijk om het geheel stiller te zetten met het koperen geweld onder het podium.

Dat het orkest heel strak speelt en niet op een fout te betrappen is, is pas echte madness

Over het lichtplan mag zeker iets gezegd worden. Dit ontwerp toont dat er een mooi overleg is geweest tussen lichttechniek en regisseur. Elke kleurkeuze klopt in elke scène, wat zeer mooie beelden oplevert met het minimalistische decor. Bij de choreografie is er aandacht voor een strakke timing van élk castlid. De momenten waar iedereen exact hetzelfde danst, komen net iets te schools over. Is dit de dag vandaag nog echt nodig? Het komt dynamischer over om net verschillende dingen tegelijkertijd te doen, wat tijdens andere momenten in de voorstelling goed bewezen wordt. Het team van de kledij verdient ook een pluim. De kleurrijke kostuums zorgen voor een instant goed gevoel.

De keuze om tijdens de voorstelling de nummers in het Engels te houden is heel begrijpelijk. Nadeel is wel dat niet iedereen in het publiek volledig mee is in het verhaal, aangezien niet iedereen even goed Engels verstaat en niet iedereen de Engelse uitspraak voldoende onder de knie heeft. Daardoor rijst de vraag of een goede Nederlandse vertaling toch echt geen optie was. Tijdens de buigingen had dan een Engelse reprise van een aantal nummers leuk geweest. Dit neemt niet weg dat Our House een voorstelling is dat zeker mag gezien worden.

Aan de geloofwaardigheid en de energie op het podium is duidelijk hard gewerkt

De cast op het podium komt geloofwaardig over. Het is fijn om te zien dat echt iedereen zich volledig smijt in zijn rol, waardoor de iets minder sterke momenten goed worden opgevangen. Regie-matig is er gekozen voor een voorstelling met veel vaart. Snelle en vlotte scènewissels en de vele, vaak (heel) snelle kostuumwissels verlopen vlekkeloos, wat geen sinecure is in dit stuk. Zelfs het snel opkuisen van het podium wanneer nodig, verloopt probleemloos. Aan de geloofwaardigheid en de energie op het podium is duidelijk hard gewerkt samen met de creatives, wat zorgt voor een voorstelling zonder dode momenten.

Our House speelt nog tot en met 16 februari in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Meer informatie & tickets vind je op  www.belcanto.be

Door Leen Van Helsland

Foto’s: Patrick Defort

Geef een reactie