Vruchten Der Liefde

Met Vruchten Der Liefde mag het EWT de mondiale première brengen van Frans toneelauteur Gérard Darier. Daarmee toont dit gezelschap nog maar eens dat het op het voorfront van comedy staat te spelen. Het stuk blikt in veertien scènes naar de mogelijke gevolgen van de Liefde. Het zijn allemaal losstaande scènes, wat voor de acteurs en publiek geen evidente opdracht is.

Alles zit snor voor de lach

L’amour, wie kan er beter over vertellen dan de Fransen? Het is dus heel logisch dat een komedie over de Vruchten der Liefde van ginder komt. Die vruchten zijn velerlei, van alle mogelijke manier van vreemdgaan en uit elkaar te gaan, tot alle mogelijke schakeringen in het bij elkaar blijven. Door de losstaande situaties is er natuurlijk geen doorlopend verhaal mogelijk en spelen de vier acteurs telkens andere personages. Even wennen misschien, maar eenmaal je in de flow bent, kan je best genieten van de situatieschetsen, al kunnen ze soms misschien pijnlijke (of gelukkige natuurlijk) herinneringen oproepen. De kracht van theater in al zijn vormen.

Het eerste deel gaat meer over de zure vruchten van de liefde. Weinig goedlopende relaties en dat drukt de pret een beetje. Niet dat er geen humor in de scènes zit, de relaties zijn gewoon allemaal gedoemd. Dat is minder het geval in het tweede deel, waar er veel meer luchtigheid en positiviteit te vinden is. Tot de uiteindelijke climax in de laatste situatie. Deel twee brengt sowieso iedereen aan het lachen!

De vier acteurs hebben het druk met al hun personagewissels. Gelukkig kunnen zijn er verschillende scènes met z’n tweeën, dat geeft soms wat meer tijd om een ander kostuum of pruik aan te doen. Het is een hele homogene groep, waar iedereen zijn sterktes mooi kan uitspelen. Anne Mie Gils, Gerdy Swennen, Dirk Bosschaert en Marc Verbruggen hebben een feilloze komische timing en zetten alle verschillende karakters met een goede flair neer. Het decor is leuk bedacht, met drie grote vensters die dankzij de belichting telkens een andere locatie creëren.

Vruchten der Liefde is een goede komedie maar zal heel veel werk van regisseur Frank De Kaey en zijn vier acteurs gevraagd hebben. Veel tekst, een relatief hoog speelritme en de nood aan die perfectie in de komische timing. Alles zit echter snor waardoor je hartelijk kan lachen met het wel en wee van de personages. Auteur Gérard Darier zag persoonlijk dat het goed was.

Vruchten der Liefde speelt nog tot en met 27 oktober te Deurne. Meer info & tickets via www.ewt.be

Door Patrick Defort

Foto: Goele Bormans