Grease

Albert Verlinde bracht vorig jaar in het kader van het 45 jarig jubileum van Grease, de musical terug naar de Nederlandse theaters, naar eigen zeggen in een vernieuwende versie. En nu is Vlaanderen aan de beurt.

Nostalgie, maar niet vernieuwend

Het verhaal hoeven we bijna niet meer uit te leggen. Sandy en Danny beleven samen een fantastische zomer, maar eenmaal terug op school blijkt Danny zich anders voor te doen in het bijzijn van zijn vrienden. Sandy is enorm teleurgesteld en de romance lijkt doodgebloed. Maar gelukkig komt alles na een hoop gedoe weer goed.

Eyecatcher is Lauren De Ruyck die met haar interpretatie de zaal muisstil krijgt

Dat het lastig is om een musical die bijna iedereen – soms zelfs woord voor woord – kent te vernieuwen blijkt zo maar weer. Het taalgebruik is misschien wat groffer. Er wordt gepoogd de vrouwen wat onafhankelijker te maken, terwijl Vince Fontaine er dan weer op los flirt met Miss Lynch. Sommige regiekeuzes zijn onlogisch; zo heeft het verplaatsen van het nummer ‘Sandra Dee’ naar de garage mét de jongens geen enkele meerwaarde. De choreografie is zeer vlot en dat is vooral te merken in scenes zoals ‘Greased Lightnin’. De energie spat er hier vanaf, wat dan ook in een open doekje resulteert. Het geluid is jammer genoeg niet optimaal. De zang wordt bij de groepsnummers overstemd door het orkest, zeker wanneer de bas flink doordendert. Het decor is wat minder kleurrijk dan normaal, maar de constructie met de stellingen doet zijn werk.

De cast kwijt zich prima van hun taak; Ruth Beeckmans en sidekick Luuk Haaze zorgen voor de komische noot als Miss Lynch en Eugene en krijgen terecht de lachers op hun hand. Tinne Oltmans (Sandy) en Danny Dorland (Danny) zingen solide, maar aan chemie ontbreekt het nog een beetje. De eyecatcher is echter Lauren De Ruyck (Rizzo) die met haar interpretatie van ‘Het zou erger kunnen zijn’ de zaal muisstil krijgt.

Gegarandeerd met nostalgisch gevoel naar buiten

Echte vernieuwing is er in deze versie dus niet meteen te vinden, maar Grease blijft gelukkig Grease en wanneer je afsluit met een heuse megamix van alle hits gaat iedereen gegarandeerd met een nostalgisch gevoel naar buiten.

Grease is nog tot en met 13 oktober te zien in Antwerpen, Gent en Hasselt. Meer informatie & tickets vind je op greasemusical.be.

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier

Geef een reactie