Come From Away

Deze zomer heb je de kans om Come From Away te zien in België. Festival Bruxellons! koos deze prachtige musical uit om getoond te worden op hun openlucht scène in de kasteelhoeve van Karreveld. Wederom een wereldpremière in het opzicht dat dit de eerste keer is dat dit werk uit 2013 in het Frans is vertaald en opgevoerd. Een sterk staaltje musical in Brussel!

Broadway aan de Zenne

Come From Away is geen evidente musical. Geen grote klassieker, geen titel die dadelijk een belletje doet rinkelen. Maar iedereen kent de gebeurtenissen die het verhaal van dit meesterwerk opstarten. 11 september 2001, de terreuraanval op de USA door vier vliegtuigen te kapen en te gebruiken als enorme bommen. Het Noord-Amerikaanse luchtruim sloot volledig waardoor de tientallen vliegtuigen die onderweg waren, in allerijl een andere landingsplek moesten vinden. Zo komen we in Gander terecht, een klein dorp op Newfoundland met als overblijfsel uit de jaren ’30 een groot internationaal vliegveld. 38 vliegtuigen van over de wereld landden hier en zetten een kleine 7000 mensen af bij het dorpje van 9000 inwoners. Dit allemaal in een sfeer van angst, want waren er misschien nog terroristen op vliegtuigen aanwezig? Wat de komende vijf dagen volgde, is echter een verhaal van menselijke solidariteit en warmte. Alle mensen en dieren op die vliegtuigen werden opgevangen en zo goed mogelijk geholpen. Come From Away is het verhaal van deze vijf dagen.

Hier staat een dozijn sterke musicalacteurs

Twaalf acteurs en negen muzikanten op het podium. Een decor dat je direct meevoert naar een Noord-Amerikaans dorpje in de outback. In de grote schuur kan je al een hint van de band waarnemen. Wanneer de twaalf acteurs opkomen, begint het feestje met een warm welkom op hun “Rock”. Deze cast heeft een sterk internationaal tintje, net als de passagiers die ze gestalte moeten geven. Maar wat nog belangrijker is, hier staat een dozijn sterke musicalacteurs. Come From Away is, zoals het een modern werk betaamt, een trein die snel doordendert. Iedereen moet daar bovenop gestalte geven aan verschillende personages en de switch gebeurt enkel door een kleine kledijwissel. Maar telkens zie je effectief het nieuwe karakter terug. Ze weten de emotie niet alleen mooi neer te zetten, ze projecteren die ook sterk naar het publiek toe.

De omkadering is van hoog niveau. Prima lichtplan (zoals altijd in open lucht is er nog te veel daglicht om de eerste 30-45 minuten echt te zien), prima geluid (soms even te zacht, maar telkens snel gecorrigeerd) en prima kostuums. Het decor bevat ook een draaischijf die zonder een zuchtje beweegt en extra dynamiek meebrengt in sommige scènes. Wanneer de band uit zijn schuur mag, dragen ze nog extra bij aan het feestje, het plezier spat ervan af. De vertaling van Stéphane Laporte zorgt ervoor dat zowel de originele sfeer als het muzikale gevoel goed bewaard blijven. Dit alles maakt dat het Karreveld meer en meer op het zomerse Broadway aan de Zenne begint te lijken.

Het is een musical, gemaakt zoals musical in de 21ste eeuw gemaakt moet worden

Come From Away is een musical die een vergeten stukje van de ramp op 9/11 met een mooie, positieve boodschap toelicht, zonder ooit de minder mooie kanten te verbergen. Het is een musical, gemaakt zoals musical in de 21ste eeuw gemaakt moet worden. Wanneer er dan een versie van deze kwaliteit in eigen land speelt, moet je die gezien hebben! Zoals de vorige jaren, heeft Bruxellons! ook nu boventiteling voorzien, dus ook als je geen letter Frans verstaat, kan je hier altijd volgen. Een aanrader voor deze zomer!

Come From Away speelt nog zeker tot en met 30 augustus te Molenbeek. Meer informatie & tickets vind je op www.bruxellons.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Gregory Navarra