1830 de Musical
Na veel wikken en wegen, hakte Historalia in het voorjaar de knoop door. 1830 zou er komen en werd meteen een van de meest ambitieuze voorstellingen van het productiehuis. Op drie verschillende locaties rond het 14de-eeuwse kasteel speelt de Belgische omwenteling zich af in drie aktes: een Nederlandse, een Belgische en een gezamenlijke apotheose. Het geheel oogt en klinkt goed, spijtig dat de verhaallijnen en de drie grote speeloppervlakken niet beter uitgebuit worden.
Veel energie op de scène
Historalia wil onze geschiedenis in de vorm van muzikale spektakels tot bij de mensen brengen. Dat er geromantiseerd moet worden om een aantrekkelijk verhaal te maken, is (bijna altijd) de evidentie zelve. Al lijkt de kern van het boeiende verhaal met veel protagonisten, wat de revolutie van 1830 toch wel was, hier een beetje te veel achteruit te worden geduwd. De historische accuraatheid laat soms ook te wensen over, al blijven de grote lijnen wel kloppen. Minuten opofferen om een geforceerd romantisch verhaal op te zetten, is echter doodzonde. Het zorgt ervoor dat de hoofdpersonages verwateren en er vertelstemmen nodig zijn om de toeschouwers duidelijk te maken waar het verhaal zich situeert.
Zangtechnisch ligt de lat heel hoog. Sam Gevers heeft weer een pittige soundtrack geschreven
De hele cast, met inbegrip van het ensemble en de figuranten, presteren op hoog niveau. Keoni Blockx maakt een mooie entree op Belgische bodem als Graaf Frédéric de Merode en Liesbeth Roose kan wederom helemaal overtuigen als de getormenteerde Anna. Ook de rest van de cast zet hun respectievelijke personages sterk neer met een opvallende rol voor Wies De Cock als Ketje. Zowel ensemble als figuranten kwijten zich goed van de kleinere rolletjes en van de vocale ondersteuning.
Zangtechnisch ligt de lat heel hoog. Sam Gevers heeft weer een pittige soundtrack geschreven, die best smaakbaar is, maar waar een rode draad doorheen de hele musical ontbreekt. Het introduceren van de rapnummers is een prachtidee en een groot succes. De verschillende muziekgenres aan een bepaald kamp of personage koppelen, zou een extra troef geweest zijn naar herkenbaarheid en uitdiepen van de personages toe. Een volledige hip-hop musical ligt ook duidelijk binnen bereik als je de kwaliteit waarmee de acteurs deze nummers weten te brengen hoort. Dat zou dan wel wat betere ideeën voor de choreo’s vereisen, want wat er op dat vlak nu getoond wordt is op z’n minst matig te noemen.
De hele cast, met inbegrip van het ensemble en de figuranten, presteren op hoog niveau
Het valt op dat de hoofdcast nagenoeg op aparte eilandjes speelt. Dit gebrek aan verwevenheid met elkaar zorgt voor minder sterke emoties. Er zijn nog andere minder geslaagde keuzes, zoals bijvoorbeeld het zeer afstandelijke liefdesduet en een onzichtbare rechter. Het merendeel van de scènes is statisch en minder scène vullend dan de gewoonte hier is. Het is ook spijtig dat er dan wel (met wisselend succes) een poging wordt gedaan om Hollands te speken, maar dat Brussel in 1830 eerder richting Kempen lijkt te liggen.
Decor, belichting, kostuums en geluid is dan weer allemaal goed tot zeer goed. Het traditionele live-orkest vervangen door een goede op voorhand opgenomen orkestband is altijd spijtig, al kan de keuze met de drie speelvelden hier wel begrepen worden. De muziek komt zeer mooi binnen via de koptelefoons, net als de stemmen. Enige vreemde geluidseffect is het applaus dat ineens verdwijnt en terugkomt bij het volledig toe en opendraaien van de microfoons.
De grootsheid van de decors en de energie van iedereen op de scène, is wat hier het meeste kracht uitstraalt
1830 is zonder meer een groots spektakelstuk. Er valt veel te zien en te beleven, maar of het hele verhaal van de Belgische Opstand naar historische waarde wordt neergezet, kan betwijfeld worden, daarvoor permitteert het script zich te veel zijstapjes. De grootsheid van de decors en de energie van iedereen op de scène, is wat hier het meeste kracht uitstraalt met als orgelpunt de gevechten in de Brusselse straten. Een vervelend avondje wordt het zeker niet, al overheerst het gevoel dat er hier veel meer uit te halen valt.
1830 speelt nog tot en met 4 september in Westerlo. Meer informatie & tickets vind je op www.historalia.be.
Door Patrick Defort
Foto’s: Wendy de Noier